Aceste stimulente ar putea consta si in contributii pentru mutarea sediului, revizuirea taxelor cu mentenanta sau chiar limitarea contractuala a acestora.

"Piata de birouri din Bucuresti este o piata unde fiecare parte negociaza «la sange» cea mai buna solutie posibila si unde orice eventuala reducere de costuri este cautata. Prin urmare, estimam ca majoritatea chiriasilor vor continua sa ceara cea mai buna solutie financiara posibila, in timp ce proprietarii vor trebui sa se repozitioneze fata de aceasta presiune generala pentru reducerea costurilor", se arata intr-un raport al CB Richard Ellis (CBRE) - Eurisko.

Pentru anul 2010, analistii in cauza se asteapta ca vor fi livrati peste 441.000 metri patrati, un nivel mai ridicat decat cel din 2009 cu aproape 10%.

"Aproape 64% din aceste livrari vor fi reprezentate de cladiri de clasa A. Pentru acest calcul au fost luate in considerare cladirile aflate in constructie si care au peste 50% sanse sa fie livrate la timp. Cresterea stocului va determina avansul ratei de neocupare si va oferi chiriasilor mai multa putere de negociere in relatia cu proprietarii", se mai arata in raportul citat.

Rate de neocupare a birourilor de inchiriat din Capitala a crescut la 16,5% in al doilea semetru al anului 2009, cel mai ridicat nivel din anul 2003, si va atinge 18% in primul semestru al acestui an.

"Piata de birouri din semestrul al doilea al anului 2009 a inregistrat doua trenduri opuse. Primul a fost cresterea volumului de inchirieri in ultimul trimestru al anului 2009 - aproape 40% din volumul inchirierilor totale din 2009 a fost realizat in acest ultim trimestru, trendul fiind preconizat a continua si in primul semestru al anului 2010", se mai spune in raportul in cauza.

Al doilea trend s-a manifestat prin cresterea ratei de neocupare care a atins un nivel de 16,5%, cel mai ridicat nivel inregistrat in Bucuresti din anul 2003. "Estimam ca rata de neocupare sa atinga 18% in prima jumatate a acestui an", se mai precizeaza in raport.

Volumul de spatii de birouri disponibile a crescut ca o consecinta a ofertei in crestere inregistrata in ultimele sase luni ale anului precedent la circa 193.000 metri patrati (406.000 metri patrati pe intreg anul 2009), coroborat cu o descrestere a volumului de tranzactii incheiate.

Stocul total de birouri la finele anului 2009 a depasit 1,74 milioane de metri patrati.