Potrivit experților Euler Hermes, sectorul construcțiilor din România a performat peste aşteptări. Astfel, creşterea cu peste 22% a volumului lucrărilor de construcţii în primele cinci luni ale anului 2020, după cum reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS), coroborată cu evoluţii pozitive la nivelul tuturor segmentelor este un motiv de optimism.

"Fără a neglija impactul anului electoral în impulsionarea cererii, evoluţia poate marca şi o schimbare a politicii guvernamentale dinspre orientarea preponderent spre consum către o mai mare atenţie pentru investiţii. Într-adevăr, proiectele mari de infrastructură încă nu apar în statistici - cele mai mari creşteri - de cel putin 50% - fiind pentru proiectele de reparaţii capitale şi de întreţinere. În linie cu tendinţele din alte ţări referitoare la munca de la distanţă, segmentul de construcţii de birouri a avut rata de creştere cea mai scăzută la nivel structural - de doar 4% în primele 5 luni (serie brută) şi ne aşteptăm ca ritmul să scadă pe măsură ce proiectele începute înainte de răspândirea pandemiei ajung să fie finalizate. Chiar dacă sectorul rezidenţial a avansat cu peste 19%, numărul de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 15% în primele 5 luni ale anului. Cumva în contrapondere, înlocuirea programului 'Prima Casă' cu 'Noua Casă', însoţit de o creştere substanţială a plafonului de garantare, ar putea stimula dezvoltarea segmentului rezidenţial şi după 2020. Efectele potenţiale sunt totuşi controversate, putând uşor alimenta o inflaţie consistentă a preţurilor apartamentelor în lipsa vreunui şoc asupra veniturilor gospodăriilor în următoarea perioadă", menţionează realizatorii analizei.

La nivelul Europei, cercetarea relevă faptul că numărul insolvenţelor din sectorul construcţiilor cu cel mult 24%, în 2020, în top aflându-se Spania, cu 24%, Franța, cu 19%, și Olanda, Italia şi Marea Britanie, cu 15%.

"Din cauza problemelor structurale, domeniul construcţiilor numără deja 20% din totalul insolvenţelor, Covid-19 agravând vulnerabilităţile IMM-urilor, acestea devenind şi mai fragile; companiile mari nu sunt nici ele imune. Covid-19 a stârnit un şoc al rentabilităţii IMM-urilor din sectorul construcţiilor, acestea reprezentând partea cea mai importantă a companiilor din acest domeniu, cu o pondere a cifrei de afaceri de aproximativ 80% din totalul sectorului în Europa. Spre deosebire de marile companii diversificate, care sunt flexibile şi bine poziţionate astfel încât să poată face faţă crizei generate de Covid-19, un număr mare de IMM-uri ar putea întâmpina dificultăţi majore", notează specialiştii.

În viziunea Euler Hermes, IMM-urile locale "de multe ori slab capitalizate şi cu putere mică de negociere" au un acces redus la facilităţile bancare, cu efect direct asupra lichidităţii şi a încetinirii termenelor de plată. Pe fondul scăderii cu peste 30% a numărului insolvenţelor din construcţii, în primele cinci luni ale anului, ponderea acestora în total se menţine pe locul 2, după comerţ, crescând spre 17% faţă de 15% în perioada omoloagă a anului trecut.

"Ne aşteptăm ca numărul insolvenţelor în construcţii să crească începând cu primul trimestru din 2021 în lipsa unor măsuri de salvgardare a marjelor şi implicit a solvabilităţii. Înainte de răspândirea Covid-19, domeniul construcţiilor ieşea de pe un vârf ciclic, dar se află încă în expansiune, cele mai mari companii prezentând o perspectivă financiară solidă. Fiind însă un sector dependent de muncă fizică, domeniul construcţiilor a cunoscut o întrerupere semnificativă din cauza pandemiei de Covid-19, în ciuda faptului că a fost considerată o activitate esenţială în multe ţări. Ne aşteptăm ca pandemia Covid-19 să accentueze dinamica de sens opus dintre companiile mari şi cele mici din acest sector. Partea cea mai importantă a acestui domeniu este reprezentată de IMM-uri care realizează aproximativ 80% din cifra de afaceri din Europa. Companiile cu mai puţin de 250 de angajaţi constituie 99% din totalul acestui sector, în timp ce cele mai mici business-uri - acelea cu mai puţin de 49 de angajaţi - reprezintă 98%", notează specialiştii.

În ceea ce priveşte schemele de şomaj tehnic şi garanţiile de împrumut guvernamental, datele oficiale arată că, în medie, sectorul de construcţii a trimis în şomaj tehnic 75 - 80% din forţa de muncă în Marea Britanie, în timp ce în Germania 37% au utilizat această schemă, iar 95% în Franţa.

Euler Hermes este liderul mondial în domeniul soluţiilor de asigurare a creditelor şi un specialist recunoscut în domeniile acoperirii şi asigurării creditelor. Cu o experienţă de peste 100 de ani, compania are sediul social la Paris şi peste 5.800 de angajaţi în 50 de ţări.

Membră a Grupului Allianz, Euler Hermes a obţinut ratingul AA din partea Standard & Poor's. Societatea a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 2,9 miliarde de euro în 2019 şi garanta tranzacţii comerciale în valoare de 950 miliarde de euro în întreaga lume la final de 2019.