Conform promisiunilor oficiale, bugetul Jocurilor Olimpice (JO) nu ar trebui sa depaseasca suma de 9,3 miliarde de lire sterline (aproximativ 11 miliarde de euro), stabilita in 2007, dupa ce estimarile initiale erau de patru ori mai mici. Fara sa mai socotim cele peste sase miliarde de lire sterline pentru punerea la punct a retelei de transport din capitala Angliei, scrie Mediafax.

Ridicate la rang de prioritate, aceste bugete au fost ferite de rigoarea specifica Regatulului Unit, premierul David Cameron hotarand chiar sa dubleze miza pentru a finanta ceremonia de deschidere, o vitrina pentru miliarde de potentiali telespectatori.

Londonezii pot deja sa constate efectele cheltuielilor prilejuite de JO asupra orasului lor: transformarea unei parti a estului Capitalei, remodelata in jurul noului stadion olimpic din Stratford.

O gara ultramoderna a fost deschisa, linii de tren si de metrou au fost extinse si modernizate, iar consumatorii se inghesuie de mai multe luni in cel mai mare centru comercial din Europa, inaugurat acolo.

Va fi nevoie de timp pana se va sti daca o "reechilibrare durabila a metropolei" se va concretiza. Guvernul mizeaza pe noile infrastructuri pentru a atrage companii importante, dar niciunul din numele dorite, cum ar fi Google sau Microsoft, inca nu si-a manifestat interesul.

Comitetul de Organizare, Locog, a anuntat ca 1.500 de firme din Marea Britanie au avut de castigat in urma pregatirilor pentru Jocurile Olimpice, valoarea totala a contractelor semnate cu acestea fiind de 7 miliarde de lire sterline.

Samuel Tombs, analist Capital Economics, este insa de parere ca economia britanica nu va simti efecte foarte mari, mai ales pe termen lung, in urma organizarii JO. "Este putin probabil ca JO vor duce la prevenirea unei noi incetiniri in procesul de revenire economica, spre finalul anului", a afirmat Tombs.

Estimarile cele mai optimiste mentioneaza crearea a 300.000 de locuri de munca, insa majoritatea sunt in baza unor contracte temporare, insuficiente pentru ca numarul somerilor, cel mai mare din ultimii 17 ani, sa inregistreze o scadere semnificativa.

Jocurile Olimpice "trebuie sa dea un impuls activitati'. "Dar nu vor avea un efect magic", a spus si analistul Howard Archer.

In plina austeritate, este nevoie de mai mult pentru a-i entuziasma pe britanici: conform unui sondaj recent publicat de The Independent, 51 la suta dintre ei se gandesc deja ca aceasta editie a JO nu va compensa banii cheltuiti.

David Cameron incearca sa ii convinga de faptul ca nu va fi cum cred ei, punand accentul pe "mostenirea economica", ceea ce implica rabdare. El a asigurat ca evenimentul va atrage 4,5 milioane de turisti in plus in Marea Britanie, in urmatorii patru ani".

Un boom turistic imediat, in plus fata de cei aproximativ 400.000 de spectatori asteptati la JO din alte tari, nu pare insa de actualitate. "In total, ne asteptam la acelasi numar de turisti straini in aceasta vara ca si anul trecut", a afirmat David Leslie, purtator de cuvant al VisitBritain, organism ce se ocupa cu promovarea turismului britanic.

De fapt, turistii obisnuiti ar urma sa renunte la o destinatie olimpica anuntata ca fiind acum prea scumpa, astfel ca la 100 de zile de deschiderea JO, in hotelurile din Londra mai sunt destul de multe camere libere. Ceea ce inseamna ca nici particularii care vor sa puna la dispozitia turistilor casele lor, la preturi astronomice, recordul fiind semnalat de Evening Standard - o locuinta din cartierul Chelsea, oferita la inchiriat pentru 90.000 de lire sterline pe saptamana, s-ar putea sa nu faca o afacere buna in aceasta vara, cand vor avea loc Jocurile Olimpice.