Dani a implinit trei ani, iar parintii nu s-au grabit sa-l inscrie la gradinita. Vor sa-l invete acasa lucrurile pe care prietenii lui le afla in clasa. Pe unul dintre peretii camerei mama i-a lipit desene cu legume, care il ajuta la lectiile despre cunoasterea mediului. Iar pe altul are sistemul solar. Cel mai mult ii plac insa lectiile in care asculta povesti.

''Chiar si psihologii straini recomanda ca educatia prescolarilor sa se faca in mediul familiei. Asta ii da o dezvoltare pshica si fizica sanatoasa'', spune Laura Palos.

Pentru ca in Romania homeschooling-ul nu este o forma de invatamant acceptata de autoritati, parintii care vor sa-si educe copiii acasa platesc din banii lor educatoarea sau bona calificata pentru asa ceva. ''Cauta bone tinere pana in 35 de ani, cu studii superioare, experienta, sa cunoasca una sau doua limbi straine, persoane calificate pentru invatamantul de acasa'', explica Antoanela Istrate, reprezentant al unei agentii de bone.

Frecventarea gradinitei nu este obligatorie, iar parintii au la dispozitie alte variane precum cea a bonelor sau a educatoarelor angajate in particular. Dar cand copilul implineste sase ani trebuie sa-l inscrie la scoala, asa cum prevede legea Educatiei.

Specialistii spun insa ca integrarea copiilor in colectivitate trebuie sa se faca la varste cat mai mici.

In tari precum Statele Unite, Japonia, Germania si Franta homeschooling-ul este acceptat si pentru scolari si liceeni, insa in Italia, Canada, Spania, Coreea sau Romania doar copiii pana la sase ani pot fi instruiti acasa.