Cu fiecare transport de busteni care pleaca din padurile noastre peste granita radem noi de noi. De exemplu, vindem doi metri cubi de fag cu 160 de euro.

"Daca i-am face cherestea, pretul ar fi de trei ori mai mare, daca e mobila ar fi de 12 ori", explica Aurica Sereny, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila.

In ultimii 3 ani exporturile catre China au crescut de peste 10 ori, fara ca cineva sa se gandeasca la efectele acestui fenomen. Asiaticii au infiintat companii in Romania, care cumpara lemn de peste tot. Statul chinez a interzis exploatarile forestiere si subventioneaza importurile de materie prima. Asa ca vapoarele care aduc marfa de la ei la noi sunt incarcate la Constanta cu lemn.

"Pleaca in fiecare saptamana trei vapoare cu lemn", spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Importatorilor si Exportatorilor.

Forta de munca ieftina transforma bustenii in parchet sau mobila fara costuri prea mari. Asa se face ca lemnul romanesc se intoarce acasa dupa o excursie de 20.000 de kilometri sub forma de mese, scaune, birouri sau pardoseli.

"Noi nu putem concura cu mobila chinezeasca facuta din acelasi lemn romanesc", precizeaza Ioan Margineanu, directorul unei fabrici de mobila.

Este adevarat ca mobila noastra este de calitate dar si foarte scumpa. Ca sa nu mai vorbim despre dezastrul ramas in urma defrisarilor din Harghita, Covasna, Neamt, Bacau si in multe alte judete in care s-au taiat mii de hectare si rareori s-a plantat ceva in loc.