Cheltuielile pentru producerea curentului electric sunt, practic, zero. Apa geotermala intra in instalatie la 106 grade Celsius si iese la o temperatura cu 14 grade mai mica. Diferenta este transformata, printr-o tehnologie de varf, in energie electrica.

"In Oradea avem peste 12 sonde, dintre care 5 sau 6 sonde se preteaza a fi dotate cu module pentru producerea energiei electrice", explica Alin Iacobescu, managerul firmei.

"Este una dintre cele mai ieftine energii produse, dat fiind faptul ca este o sursa regenerabila. Aceasta energie produsa de catre aceasta masina poate alimenta un grup de 100 -150 de case"
, afirma Dumitru Ghemi, reprezentantul firmei.  

"Masina este legata la punctul trafo din spatele vostru, incepe sa ruleze, produce o cantitate de curent de pana la maximum 50 de kw", precizeaza Marius Ghemi, un alt reprezentant al firmei.

Energia electrica produsa este vanduta in sistemul national la pretul pietei, spune investitorul, cu circa 150 de dolari megawatul.

In plus, centrala termica ultra moderna asigura apa calda menajera pentru un intreg cartier din Oradea, iar oamenii se bucura ca vor plati facturi mai mici. "Este o instalatie extraordinara, functioneaza foarte bine si suntem foarte mandri ca este prima instalatie din Romania. De fapt, este prima din toata Europa", spune John Fox, directorul executiv al companiei.

Investitia se ridica la 350.000 de euro, iar cheltuielile se vor amortiza in trei ani.