Se numesc ”business angels” și aleg idei noi de afaceri în care investesc bani și experiență, fără să aibă însă nicio garanție că vor avea și profit.

Legea care își propune să-i sprijine a intrat în vigoare din 2015. Însă, așa cum se întâmplă de obicei, la noi nu funcționează.

Marius Gălușcă din Brașov este pasionat de IT și are o experiență de 18 ani în acest domeniu. Din 2007 a început să-și ofere cunoștințele antreprenorilor care sunt la început de drum, în afacerile cărora a investit în medie 15.000 de euro. Însă nu toate au reușit să rămână pe piață.

Marius Gălușcă, investitor: ”Așa, în mare, pot spune că e vorba de 8, 9 firme, din care una, două pot spune că merg bine și au succes pe piață.”

La noi în țară primii așa-numiți “business angels” au apărut în Cluj și București, însă în ultimii ani sunt tot mai prezenți și în orașele mai mici.

Ionuț Tata, președintele Clusterului de Inovare și Tehnologie Brașov: ”Asta ajută cumva la dezvoltarea ecosistemului local, pentru că atunci când există local un astfel de prim investitor la care să te duci, el e primul evaluator real al business-ului tău, al startup-ului tău”.

Există și o lege care încearcă să-i stimuleze pe oamenii de afaceri cu bani să sprijine antreprenorii mai mici, ce nu pot accesa alt tip de finanțare - precum creditele bancare.

Însă legea a rămas doar pe hârtie.

Iulian Băsu, manager Business Angels România: ”Ea nu este aplicabilă în acest moment, pentru că s-au schimbat foarte multe legi adiacente și atunci practic a intrat în desuet, nu a reușit să fie aplicată niciodată. Dar noi ne propunem și cei de la Ministerul Economiei ne-au făcut această invitație să discutăm de o nouă propunere legislativă în acest sens.”

Rata de reușită a unui startup în primii doi ani de la înființare este cuprinsă între 3 și 10%.

Cu ajutorul unui “business angel”, ea poate crește până la 30%, spun specialiștii în domeniu.