Intr-un spatiu insalubru si urat mirositor, oradenii au aruncat in ultimii ani tot ce nu le-a mai trebuit. Cand locul s-a umplut, conducerea societatii care il administreaza, s-a gandit ca-l poate transforma in profit. Oamenii au inceput cerand 10.000 de euro dintr-un fond al Guvernului Norvegian destinat proiectelor de energie, sanatate si mediu din Romania.
 
"Sunt niste bani de la guvernul Norvegiei, 21 de milioane de euro pentru toata Romania. Noi incercam sa obtinem o parte din banii acestia, am primit 10.000 de euro pentru pregatirea proiectului. Speram ca in primavara sa avem o veste buna si o sa ne aprobe suma de 1,5 milioane de euro"
, a declarat Szentes Istvan, coordonator de proiect.

Banii reprezinta, insa, doar jumatate din suma necesara pentru toate operatiunile. Groapa trebuie sa fie mai intai nivelata, acoperita cu biogaz si cu pamant, pentru ca locul sa nu mai prezinte niciun pericol.
 
Avantajul construirii parcului fotovoltaic va fi unul aproape imediat. Panourile vor produce curent care va intra inclusiv in reteaua nationala.

"Este un proiect unic pentru Europa de est, nu exista la momentul de fata un proiect de acest gen iar, dupa cunostintele noastre, sunt doua astfel de proiecte in Europa"
, explica Krisztian Gergely, colaborator de proiect.
 
Inchiderea unei parti din groapa de gunoi din apropierea orasului, inseamna insa si protectia mediului.