S-a intors in tara impreuna cu sotul si vreme de opt ani a avut parte de piedici, birocratie si afaceri care au esuat. In 2011 a tras lozul castigator. Cristina Socea s-a apucat sa faca dulceata dupa o reteta veche romaneasca, iar astazi se poate lauda ca face bani din traditie.

Produsele ei se vand in toata Europa si au mare succes in America si Japonia. Crede ca Romania are ce trebuie pentru ca fiecare sa duca o viata imbelsugata insa trebuie sa tii cont de doua elemente esentiale: sa nu iti tradezi valorile si sa faci ce stii mai bine, ce iti place cu adevarat.

Pare greu de crezut, insa drumul gri pe care se strecoara anevoios o caruta duce spre un loc total surprinzator. O casuta in care se scrie una dintre cele mai frumoase povesti culinare ale Romaniei moderne.

Suntem in satul Poloboc din Neamt. Aromele bunatatilor de casa invaluie ulita. Aici miroase a cornulete, ceva mai incolo a poale-n brau. Iar odata ce esti izbit in plin de aburii de bors ori izul de sarmale fierbinti te-ai intors in copilarie. Redevii mogaldeata pofticioasa cu ochi mari, ce-si privea mama gatind, de dupa un colt al mesei. Tabloul descrie perfect ceea ce se intampla in gospodaria familiei Socea. O gura de rai a bucatilor traditionale. Pe marginea sobei, aluatul de cozonaci si paine e la dospit. Afara, barbatii isi trag sufletul la o tuica fiarta si o gura de sorici proaspat.

Cristina si Daniel sunt gazdele noastre. Povestea lor i-a cucerit pe strainii fermecati de spiritul romanesc autentic. Cei doi soti prepara si vand dulceturi si bucate traditionale peste tot in lume. “Scotia, Suedia, America foarte mult , Norvegia, Germania, Austria , Italia. Aproape in toata Europa ma suna asa din niste tari ca ma uit la tel si zic oare chiar e adevarat?”, spune Cristina.

“Intr-o zi am vandut de 5.000 de euro dulceata, zacusca, muraturi, au plecat in Franta la un magazin si am fost mai mult decat incantati. Dulceata asta trebuie sa gaseasca clientii potriviti, care sa respecte traditia , calitatea, lucrurile astea facute la mana facute la foc de lemne. Ma simt mandra ca sunt romanca, mai ales acum ca a fi roman inseamna sa reprezinti ceva din Romania si acum facand aceste produse naturale, cred ca oriunde m-as duce as spune eu "Stiti, eu sunt din Romania".”

Camara Cristinei este uluitoare. Ticsita cu siropuri, borcane de zacusca si muraturi, legume din gradina fierte la foc de lemne, dar si sticle cu palinca ori lichioruri fine din fructe din padure. Metoda de preparare este un mix intre tehnici moderne si retete dintr-o carte veche de bucate. Gasim cozonaci boieresti, paine pe foi de varza, chiar si sarmale. Toate le sunt livrate prin curier pofticiosilor.

Citeste continuarea pe www.stirileprotv.ro.