"Bugetul pentru IMM-uri, în următoarea perioadă de programare, va fi unul dublat. Dacă în actuala perioadă de programare am avut 1,5 miliarde de euro, în următoarea perioadă de programare propunerea este de 3 miliarde de euro. Aici aş vrea să insist, pentru că există o zonă majoră de interes. Noi încercăm ca în negocierea cu Comisia, sub umbrela de Smart Specialization, să negociem capitalizarea IMM-urilor prin tehnologii, echipamente, active fixe care contribuie foarte mult la inovaţie, la eficienţa proceselor de producţie, eficienţa organizării activităţilor curente. Într-un cuvânt, ne bazăm foarte mult pe faptul că vom putea sprijini IMM-urile găsind această alternativă sub umbrela specializării inteligente, ca să-şi poată procura tehnologii noi, echipamente noi, linii de automatizare industriale, moderne. Să nu uităm că digitalizarea este una dintre priorităţile la nivelul Uniunii Europene, alături de Green Deal. Pentru România, digitalizarea are un buget însemnat, complementar cu cele 3 miliarde de euro pe care le-am anunţat şi care se regăsesc în diferite programe operaţionale", a menţionat Boloş, potrivit Agerpres.

Şeful de la Fonduri Europene a evidenţiat faptul că, până la sfârşitul anului, se speră la finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană, "dacă nu intervin modificări în legislaţia europeană şi nu se iau alte decizii în privinţa cadrului financiar multianual".

"Încercăm ca, până la sfârşitul anului, dacă nu intervin modificări în legislaţia europeană şi nu se iau alte decizii în privinţa cadrului financiar multianual, să finalizăm negocierile cu Comisia şi începutul anului viitor să ne găsească în situaţia în care programele operaţionale specifice perioadei de programare 2021 - 2027 să fie funcţionale. Noi putem lansa Ghidurile solicitantului şi IMM-urile să poată apela începând cu anul 2021, să evităm astfel întârzierile pe care le-am avut în perioadele de programare anterioare. Scopul nostru este ca finalul anului să ne prindă cu programele operaţionale negociate, astfel încât, după aprobarea regulamentului financiar al Comisiei, să fie doar o chestiune de timp pentru emiterea deciziei de aprobare a programelor operaţionale. Sper să reuşim cu băncile să le implicăm în asigurarea cofinanţării şi, prin experienţa pe care o au, să contribuie la bancabilitatea proiectelor şi, ulterior, la creşterea durabilităţii activităţii celor care investesc din fonduri europene", a explicat oficialul.

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR) a organizat, joi, conferinţa online cu titlul "vorbIMM despre fonduri europene în sprijinul IMM-urilor şi angajaţilor pentru ieşirea din criză".