"Asigurăm dozele de vaccin necesare pentru imunizarea cât mai multor cetăţeni care vor să se protejeze astfel de COVID-19. Am aprobat astăzi transmiterea către Comisia Europeană a solicitării ca România să beneficieze de încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer din cele 200 de milioane negociate suplimentar la nivel european. Este vorba, mai exact, de solicitarea a încă 8.055.394 de doze de vaccin, care se vor adăuga celor 12.780.080 milioane de doze produse de BioNTech/Pfizer şi contractate deja de România. Altfel spus, doze vitale care vor asigura imunizarea a 10.417.737 de persoane, care se pot întoarce la o viaţă normală", afirmă Florin Cîţu, marţi, într-o postare pe Facebook.

Premierul adaugă că, în plus faţă de vaccinurile BioNTech/Pfizer, "mai avem cele 3.408.215 de doze produse de Moderna şi contractate deja de România".

"Fiecare persoană vaccinată înseamnă mai multe vieţi salvate şi un pas în plus câştigat împotriva COVID-19", conchide Cîţu.

Comisia Europeană a propus statelor membre UE să achiziționeze alte 200 de milioane de doze din vaccinul Pfizer-BioNTech, cu posibilitatea de a suplimenta cantitatea cu alte 100 de milioane de doze.

Acest lucru ar permite Uniunii Europene să achiziționeze până la 600 de milioane de doze suplimentare din acest vaccin, care este deja utilizat la nivelul Blocului comunitar, conform unui comunicat emis de Comisia Europeană.

Dozele suplimentare ar urma să fie livrate începând cu al doilea trimestru din 2021.

Uniunea Europeană a achiziționat până acum mai multe tipuri de vaccin, care utilizează diferite tehnologii. Astfel, a securizat achiziția de până la 2,3 miliarde de vaccin împotriva Covid-19.

Pe lângă vaccinul produs de Pfizer și BioNTech, Uniunea Europeană a aprobat în urmă cu două zile utilizarea vaccinului creat de Moderna. Alte vaccinuri urmează să fie aprobate.

Portofoliul de vaccinuri al UE va permite vaccinarea întregii populații și ajutarea altor state în caz de nevoie. Până în prezent au fost încheiate contracte cu AstraZeneca pentru 400 de milioane de doze, Sanofi-GSK – 300 milioane, Johnson and Johnson – 400 milioane, BioNTech-Pfizer – 300 milioane, CureVac – 405 milioane și Moderna – 160 de milioane doze.