Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat si vineri, de la 4,3146 lei pana la 4,3263 lei, nou nivel maxim istoric.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Aprecierea dolarului va scumpi si la noi marfurile importate din afara UE, cum ar fi carburantii, gazul, electronicele si electrocasnicele sau citricele.

De altfel, in perioada urmatoare, sunt asteptate scumpiri ale carburantilor, pe de o parte dupa intarirea dolarului, iar pe de alta parte ca urmare a cresterii pretului petrolului, incurajat de decizia statelor OPEC de a reduce productia.

Rezerva Federala a SUA (Fed), care s-a reunit miercuri pentru prima data de la alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte, a decis un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorand la un interval cuprins intre 0,50% si 0,75% dobanda de politica monetara. Aceasta este cea de a doua majorare a costului creditului adoptata de Fed in ultimii zece ani, dupa o prima majorare in urma cu exact un an.

Precedentul maxim istoric atins de dolar la BNR a fost in saptamanile de dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA, cand moneda americana a atins valoarea de 4,2659 lei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 4,5210 lei/euro, in crestere usoara fata de nivelul din sedinta precedenta. Joi, BNR a afisat un curs de 4,5202 lei/euro.

Cursul francului elvetian a crescut la 4,2085 lei, de la 4,2015 lei in sedinta precedenta.

Cursurile pietei valutare din 16 decembrie, anuntate de BNR:

1 euro – 4,5210 lei

1 dolar SUA – 4,3263 lei

1 franc elvetian – 4,2085 lei

1 lira sterlina - 5,3844 lei