In cursul tranzactiilor de joi, rubla a coborat la 41,17 unitati pentru un cos valutar in care dolarul are o pondere de 55%, iar euro de 45%. Recordul minim anterior, de 41,15 unitati, a fost atins in februarie 2009, din cauza crizei economice globale, noteaza Mediafax.

Rubla s-a depreciat cu peste 6% de la inceputul acestui an si se afla la un minim istoric fata de euro si la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani comparativ cu dolarul.

Banca centrala a Rusiei a extins joi banda de variatie a rublei fata de cosul euro-dolar cu o marja record in istoria institutiei, de 25 de copeici, la 40,95 ruble. In aceasta luna, institutia a marit banda de variatie a rublei de 10 ori cu cate 5 copeici si o data cu 15 copeici.

Rubla a inregistrat in aceasta luna cea mai mare depreciere in randul celorlalte monede ale statelor emergente, provocata de retragerile de fonduri ale investitorilor ca urmare a reducerii achizitiilor de obligatiuni de catre Rezerva Federala americana.

O rubla mai slaba inseamna insa profituri mai mari pentru exportatorii rusi si un castig pentru bugetul de stat, dependent de veniturile generate de vanzarile de materii prime.

Autoritatile ruse au negat ca devalorizarea rublei este o tactica deliberata pentru cresterea veniturilor. Ministrul de Finante Anton Siluanov a declarat, miercuri, ca spera intr-o revenire a rublei.