Joi, BNR a afisat un curs de 4,5503 lei/euro, nivel minim din 25 mai.

Leul se afla pe o tendinta de apreciere odata cu formarea rapida a noului guvern, insa masurile fiscale anuntate joi, in noul program de guvernare, si anuntul noului ministru al Finantelor privind desfiintarea Pilonului II de pensii au dus cursul peste 4,57 lei/euro.

Ulterior, ministrul si-a retras declaratia, dupa ce informatia a fost infirmata si de liderul PSD si de premierul MihaiTudose.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat usor, de la 3,9857 lei - nivel minim din 5 octombrie 2016 - la 3,9915 lei.

Totodata, cursul francului elvetian a crescut de la 4,1610 lei la 4,1655 lei.

Dolarul a inregistrat cea mai slaba evolutie trimestriala din ultimii sapte ani

Dolarul este pe cale sa inregistreze cea mai slaba evolutie trimestriala din ultimii sapte ani, revenindu-si doar partial fata de principalele monede, dupa o saptamana in care comentarii venite din partea bancilor centrale au sugerat cresterea dobanzilor si au afectat pietele, transmite Reuters.

Moneda americana a avansat cu circa 0,2% fata de euro in dimineata de vineri, cursul fiind de 1,14 dolari pentru un euro, dar este in scadere cu 9% la nivelul trimestrului al doilea si cu 2% in aceasta saptamana.

Dolarul a stagnat fata de un cos de valute, dar a scazut cu 0,2% in raport cu yenul.

Investitorii si-au modificat agresiv asteptarile, pentru a lua in calcul majorarile de dobanzi, astfel ca in urmatoarele doua saptamani esentiale vor fi datele economice si sedintele de politica monetara ale bancilor centrale.

Lira sterlina a atins 1,3 dolari pe unitate in aceasta saptamana, iar vineri s-a mentinut in jurul acestui nivel, analistii anticipand ca exista o probabilitate de 70% ca Banca Angliei sa creasca dobanzile pana in decembrie.