Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei reprezinta un maxim al ultimelor doua saptamani si jumatate. Mai prost stau cotatiile la ghiseele bancilor, unde un euro se vinde si cu peste 4,22 lei.

O veste nu tocmai buna pentru cei care au de achitat rate la creditele in moneda unica europeana. Si situatia nu se va schimba de azi pe maine, ba chiar s-ar putea inrautati.

Potrivit analistilor, doi factori explica deprecierea leului. In primul rand, problemele din Grecia, care afecteaza intreaga regiune, deci si pe noi.

"Monedele din regiune scad si ele, chiar mai mult decat leul. Daca moneda noastra a pierdut 1%, zlotul s-a dus in jos cu 2%, totul pe fondul tensiunilor din Grecia", a explicat pentru incont.ro economistul ING Vlad Muscalu.

Apoi vin discutiile locale privind majorarea TVA si a cotei unice de impozitare. "Daca se adeveresc aceste politici fiscale dure, atunci BNR ar putea lasa un curs mai depreciat, care ar ajuta economia", a spus Muscalu.

Cum va evolua cursul in continuare? "Greu de spus. Si pana acum monedele din regiune se depreciau, dar astazi BNR a permis ca leul sa se inscrie in acest trend si nu a mai opus rezistenta. 4,3 este un prag posibil in perioada urmatoare. Totul depinde, insa, de interventiile bancii centrale, dar cel mai probabil BNR nu va lasa leul sa se deprecieze pe termen scurt, pentru ca ar alimenta o cadere si mai ampla", noteaza economistul ING.

Si Lucian Anghel vede cursul variind intre 4,1 si 4,3 lei pentru un euro pana la sfarsitul acestui an, precizand ca regiunea va avea o influenta decisiva in acest sens.

Cine are de castigat si cine are de pierdut daca euro este puternic?

In primul rand castiga exportatorii, ale caror produse devin foarte competitive in zona euro. Iar in al doilea rand, Ministerul Finantelor, care incaseaza mai multi bani din accizele la tutun, alcool, carburanti etc., acestea fiind exprimate in moneda unica europeana.

In schimb, importatorii din zona euro vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru produse. Iar consumatorii la fel, pentru ca preturile exprimate in lei vor fi si ele mai mari.

Cum este perceputa devalorizarea leului de romanul de rand?

Daca pentru Ministerul Finantelor accizele exprimate intr-un euro puternic se traduc prin incasarea unor sume mai mari in lei, pentru oamenii simpli aprecierea semnificativa a euro ar putea insemna cresterea preturilor la carburanti, energie si utilitati, ce ar atrage automat alte scumpiri.

Tot gaura in buzunarul romanului de rand reprezinta si leasing-urile sau creditele in euro: rambursarea acestora costa automat mai multi lei.

Un caz special il reprezinta cei care si-au negociat salariile in euro. In conditiile aprecierii monedei unice europene, remuneratia in lei ii avantajeaza.

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!