Cotatia de marti este cu 0,69 bani sub maximul istoric inregistrat luni, de 4,5275 lei/euro.

In precedentele patru sedinte, cursul de referinta a urcat cu 7,7 bani, ceea ce inseamna o depreciere de 1,73% a leului. Deprecierea a fost mai mare pe piata interbancara, unde cursul a urcat cu 2% si a stabilit vineri noul record istoric, de 4,5400 lei/euro, ca urmare a intensificarii aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL si care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Desi luni, dupa suspendarea presedintelui, cotatiile au coborat usor spre 4,5200 lei/euro, in a doua parte a zilei au revenit spre 4,5400 lei/euro. Cursul a inceput sa scada din nou in prima ora a sesiunii de marti, cand a ajuns aproape de 4,5200 lei/euro, astfel ca si referinta anuntata de BNR a fost sub cea de luni.

Recuperarea leului in raport cu euro a influentat indirect si referintele leu/dolar si leu/franc elevetian, deoarece acestea sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Astfel, cursul de referinta leu/dolar a scazut cu 1,73 bani, la 3,6675 unitati, dupa ce luni s-a plasat la cel mai ridicat nivel din istorie, de 3,6848 lei/dolar.

Totodata, paritatea oficiala leu/franc elvetian a scazut de la 3,7691 lei/franc la 3,7640 lei/franc. Cursul leu/franc elvetian a fost luni la maximul ultimelor zece luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost la 3,8133 lei.

Dealerii cred ca BNR a intervenit din nou indirect, prin vanzarea unor volume reduse de euro, pentru a preintampina ca rata de referinta sa atinga un nou maxim istoric.