Indicele care masoara raportul dintre dolar si alte monede nationale importante a urcat cu 0,1% luni, la 85,65 si a atins cel mai inalt nivel din iunie 2010 pana in prezent. 

Administratia americana a anuntat vineri ca economia SUA a crescut cu 4,6% in trimestrul II, peste estimarile anterioare ale analistilor. 

Euro se mentine la 1,27 de dolari pe unitate, aproape de cel jos nivel din ultimii doi ani, in timp ce yenul japonez a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii sase ani fata de dolar, la 109,54 yeni pe unitate. 

Evolutia cursului reflecta efectele percepute de investitori in legatura cu politicile monetare divergente duse de Rezerva Federala a Statelor Unite, de Banca Centrala Europeana si Banca Centrala a Japoniei. 

Astfel, in timp ce investitorii se asteapta ca Fed sa inceapa sa creasca dobanda de politica monetara la jumatatea anului viitor, acestia estimeaza ca BCE si Banca Japoniei vor favoriza masuri de stimulare a economiei pentru o perioada extinsa, pentru a evota riscurile intrarii in deflatie. 

Cu toate acestea, cea mai mare ingrijorare a investitorilor este reprezentata de ritmul de crestere al economiei Chinei, mai ales in contextul actual al protestelor din Hong Kong

Protestatarii prodemocratie au blocat strazile, actiunilor lor cauzand o intrerupere a activitatilor comerciale din regiune. Unii investitori se tem ca aceste proteste ar putea determina izbucnirea unor actiuni similare si in restul Chinei, ceea ce ar putea incetini ritmul de crestere al celei de-a doua mari economii a lumii. 

Indicele Hang Seng a scazut cu 1,8%, iar dolarul Hong Kong a ajuns la minimul ultimelor sase luni fata de dolarul american, inregistrand chiar si un declin de 0,07%. De asemenea, un indicator al actiunilor chineze in Hong Kong a coborat cu 1,4%, pentru a treia zi consecutiv. 

Zeci de mii de manifestanti prodemocratie au paralizat centrul Hong Kong-ului duminica, hotarati sa obtina din partea Beijingului mai multe libertati politice, in cadrul unei campanii de nesupunere civica ce s-a accelerat brutal intr-un climat foarte tensionat.

In august, China a anuntat ca viitorul executiv local va fi ales prin sufragiu universal incepand din 2017, dar doar doi sau trei candidati, selectionati de un comitet de nominalizare, vor putea sa se prezinte la scrutin.

Cursul BNR pentru dolar a urcat la maximul a 21 de luni 

Cursul anuntat de BNR a crescut luni cu 1 ban si jumatate si a depasit 4,4152 lei/euro, dupa ce saptamana trecuta s-a mentinut usor deasupra pragului de 4,40 lei, in timp ce paritatea dolarului a ajuns la maximul ultimului an si noua luni in contextul evolutiei monedei SUA pe pietele internationale. 

Cursul dolarului a urcat cu 2,83 bani (0,82%), la 3,4827 lei, cel mai ridicat nivel incepand din 11 decembrie 2012, cand moneda americana s-a situat la 3,5012 lei.

Intarirea dolarului in raport cu leul vine ca urmare a aprecierii monedei americane pe pietele internationale, pana la 1,27 dolari/euro, in sedinta de luni.  Paritatea dolarului a crescut puternic si joi, cand a urcat cu 3,3 bani, la 3,4582 lei, maximul incepand din iulie anul trecut. 

Evolutia dolarului este sustinuta de recuperarea economiei americane, care alimenteaza speculatii in randul investitorilor ca Rezerva Federala a SUA ar putea recurge la o politica mai agresiva in privinta cresterii dobanzilor. 

Francul elvetian a fost cotat la 3,6577 lei, in urcare cu 1,1 bani fata de vineri.