Luni, BNR a afisat un curs de 4,5538 lei/euro, nivel maxim din 26 octombrie 2012.

Leul a avut in ultima perioada o evolutie contrara celei regionale, fiind subminat de initiativele populiste ale actualului guvern, considera analistii.

"Inca nu vedem EUR/RON stabilizandu-se langa valorile actuale, dar fiecare zi in care perechea se misca usor in sus si banca centrala sta departe ne face sa ne punem intrebari cu privire la aceasta opinie. (...) In anii precedenti, BNR a intervenit in piata mult mai devreme pentru a tempera presiunile de depreciere pentru leu, insa perechea a fost oprita aproape complet in jurul pragului de 4,5600 (lei/euro)", arata un raport al ING Bank, citat de News.ro.

Si pe pietele internationale euro, care a atins luni cel mai ridicat nivel din ultimele cinci saptamani fata de dolar, a coborat la 1,0644 dolari pe unitate, pe fondul risurilor politice din Europa.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a urcat de la 4,2673 lei la 4,2783 lei. Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Dolarul a inceput ziua de marti pe crestere, inainte de majorarea asteptata a dobanzilor de catre Rezerva Federala (Fed) americana. Indicele DXY al dolarului, care masoara evolutia monedei americane fata de un cot de sase valute importante, dintre care patru din Europa, a urcat cu 0,3%, la 101,67.

Lira sterlina a scazut cu pana la 0,9%, la 1,2110 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimele opt saptamani, din cauza temerilor in crestere legate de posibilitatea organizarii unui al doilea referendum pentru independenta Scotiei si de activarea Articolului 50, care va marca debutul negocierilor pentru Brexit.

In Olanda vor avea loc miercuri alegeri parlamentare, vazute ca un test pentru politicile anti-imigratie, populiste.

Sondajele sugereaza ca guvernul ar putea pierde aproximativ jumatate din locurile din Parlament in favoarea Partidului Libertatii, anti-islam, condus de Geert Wilders.

Chiar daca Wilders nu are sanse sa castige suficiente pozitii in legislativ pentru a forma guvernul, victoria partidului sau ar transmite unde de soc in Europa.