Expertii bancii austriece estimeaza pentru luna martie a lui 2010 un curs de 4,15 lei/euro, care ar urma sa scada pana la 4,1 in iunie si la 4,05 in septembrie. Pana la sfarsitul anului, arata prognoza Raiffeisen, moneda europeana se va deprecia in raport cu leul si va scadea sub pragul de 4 lei, pana la valoarea de 3,95 lei.

De asemenea, ING vede la finele anului 2010 un curs de sub 4 lei pentru un euro in cel mai optimist scenariu si de 4,3 - 4,5 lei/euro intr-un scenariu pesimist.

"Un curs de 4,1 – 4, 3 lei pentru un euro este in concordanta cu fundamentele economice romanesti", spunea de asemenea Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Pro TV si incont.ro. Asadar, potrivit acestuia, cursul nu va cobori sub 4,1 lei/euro. In schimb, analistii europeni de la Economist Intelligence Unit cred ca leul este supraevaluat si estimeaza un curs de 4,14 lei/euro pana la finele lui 2010.

Valutele din regiune vor inregistra si ele fluctuatii mai mult sau mai putin semnificative in raport cu euro, cred cei de la Raiffeisen. Astfel, zlotul polonez se va intari de la 4,01 zloti/euro la 3,65 zloti/euro, iar coroana ceha va creste usor, de la 25,9 coroane la 25 de coroane pentru un euro. In schimb, forintul ungar se va deprecia de la 271 forinti/euro pana la 275 forinti/euro.

Pe de alta parte, potrivit aceluiasi raport, euro nu va mai avea o evolutie spectaculoasa fata de dolar in 2010, iar cursul va ajunge de la 1,36 dolari pentru un euro cat este acum la 1,35 dolari pentru un euro in decembrie, dupa ce in ianuarie paritatea era de 1,4 dolari/euro. Estimarile arata ca piata muncii din SUA isi va reveni in martie si aprilie, iar somajul va scadea foarte mult, mai cu seama in luna mai. In plus, un alt factor care va influenta pozitiv dolarul este faptul ca ritmul de revenire al economiei americane este in acest moment mai alert decat cel din Europa.

Si potrivit analistilor britanici ai ING, dolarul se va intari in continuu pe parcursul acestui an. Rata de schimb a coborat pe 8 februarie sub 1,37 dolari/euro si va pastra aceasta tendinta in urmatorii 2 ani, astfel ca in decembrie 2010 un euro se va schimba cu 1,3 dolari. Totodata, pentru sfarsitul anului 2011, economistii ING estimeaza o paritate de 1,25 dolari pentru un euro.

"Prognoza ING Londra arata o intarire mai puternica a dolarului in fata monedei europene si se bazeaza pe faptul ca economia SUA isi va reveni mai repede decat economia zonei euro”, a declarat pentru incont.ro in urma cu cateva zile Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank.