Banca centrala a anuntat o paritate de 4,4085 lei pentru euro, cu 0,79 bani peste cotatia de vineri, scrie Mediafax.

Referinta pentru dolar a avansat cu 0,92 bani, la 3,4056 lei, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni. O rata mai ridicata a fost inregistrata cel mai recent pe 6 septembrie anul trecut, cand dolarul a fost cotat la 3,4106 lei.

Intarirea monedei americane vine in contextul deprecierii monedei euro pe piata internationala, unde cotatia a coborat sub pragul de 1,3 dolari, dupa ce Banca Centrala Europeana a redus saptamana trecuta dobanzile si a anuntat achizitii de obligatiuni pentru stimulare economica, luand prin suprindere analistii.

BNR a anuntat pentru francul elvetian un curs de 3,6552 lei, in urcare cu 0,66 bani fata de vineri.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Activitatea din piata interbancara a incetinit si mai mult pe parcursul zilei, dupa un inceput slab de sedinta, afirma dealerii. In regiune, piata a fost de asemenea linistita, cu forintul si zlotul in stagnare fata de vineri.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situau luni la 2% - 2,5% pe an, fata de 2,01% - 2,51% pe an vineri.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au stagnat la 2,02 - 2,52 % pe an.

Dobanzile pe termene mai lungi continua sa se mentina sub ratele pe maturitati imediate. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat foarte usor, la 1,89% - 2,39% pe an, de la 1,88 - 2,38% pe an vineri.