Partenerii Chinei au exercitat presiuni in ultima vreme asupra asiaticilor. Investitorii cer Chinei sa lasa yuanul sa se aprecieze de la sine.

Recent, guvernul de la Beijing a fost acuzat ca actioneaza asupra monedei nationale, lasand-o prea jos pentru a-si ajuta exportatorii, subliniaza publicatia britanica.

Premierul chinez Wen Jiabao a declarat ca guvernul sau va trece la reforme, dar si ca valoarea yuanului este aproape de un nivel optimist.

Moneda nationala a Chinei s-a raportat si s-a “supus”  timp de foarte multi ani dolarului american. Din 2005 incoace insa, asiaticii au permis yuanului sa se aprecieze, dar intr-o masura sustinuta. Cresterea sa fata de moneda americanilor a fost de 8% in ultimii doi ani.

Cu toate astea, partenerii investitori ai chinezilor continua sa sustina ca in acest moment yuanul este inca subevaluat. Criticii sustin ca acest lucru ofera Chinei un avantaj nedrept in comertul mondial.

Temerile chinezilor sunt legate de o moneda prea puternica. Aceasta din urma va scumpi bunurile pentru cumparatorii straini.

Analistii sunt de parere ca pana ca guvernul de la Beijing sa se simta absolut sigur vizavi de impactul unui yuan puternic asupra exporturilor si sectoarelor de productie, China poate pastra controale stricte privind comertul monedei.

Rolul international

Anuntul de astazi al chinezilor a fost vazut ca un alt pas in eforturile chinezilor de a promova o moneda internationala in comertul global. Beijingul vrea ca yuanul sa fie o moneda globala de rezerva, o alternativa la dolarul american. Economistii cred insa ca acest lucru va fi posibil doar dupa ce yuanul va fi perfect convertibil.

“Inca aveti o serie limitata de produse pentru a alege daca vreti sa investiti in China. Asiaticii trebuie sa-si dea mai mult silinta, sa faca mult mai mult daca vor sa fie jucatori cu adevarati importanti pe piata globala”, spun specialistii financiari citati de BBC.