Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a avansat cu 0,7% si a inchis la cea mai ridicata valoare din februarie 2011, dupa ce a castigat saptamana trecuta 3,3%, transmite Bloomberg, preluata de Mediafax.

La Londra, indicele FTSE 100 a urcat miercuri cu 0,9%, marcand cea mai buna inchidere din mai 2008.

Bursa de la New York a deschis de asemenea in urcare, indicele S&P 500 afisand un avans de 0,4%, in timp ce Dow Jones Industrial Average creste cu 0,5%.

Grupul Alcoa, cel mai mare producator american de aluminiu, a dat startul sezonului de raportare financiara din SUA cu rezultate peste estimarile analistilor pentru trimestrul al patrulea al anului trecut, generand un val de optimism in randul investitorilor.

In Europa, productia industriala a Germaniei a crescut in noiembrie cu 0,2%, prima evolutie pozitiva in patru luni, insa economistii asteptau un avans de 1%. Principalii indici au crescut pentru 16 dintre cele 18 burse vest-europene, Parisul afisand un avans de 0,3%, in timp ce Frankfurt a urcat cu 0,4%.

Cele mai performante actiuni au fost cele din sectorul telecom, dupa ce Financial Times a scris ca Deutsche Telekom si
France Telecom au discutat cu Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta, crearea unei retele paneuropene de comunicatii.