Leul s-a apreciat uşor faţă de euro, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de 4,7265 lei/euro, cu 0,08 bani mai puţin faţă de cotaţia anterioară (-0,02%), când moneda unică europeană valora 4,7273 lei.

Moneda naţională s-a depreciat faţă de dolarul american, până la o cotaţie de 4,2265 lei, mai mare cu 0,81 bani (0,19%) comparativ cu valoarea din şedinţa precedentă, respectiv 4,2184 lei pentru un dolar.

Leul s-a depreciat luni faţă de francul elveţian, care a fost cotat la valoarea de 4,3428 lei, cu 0,52 de bani (+0,12%) mai mult decât valoarea de 4,3376 lei stabilită în şedinţa precedentă.

Prețul aurului a început să crească masiv de la începutul săptămânii trecute, din cauza escaladării conflictului comercial dintre SUA și China. Metalul prețios tinde să se scumpească în vremuri de incertitudine economică și de cădere a burselor sau atunci când oamenii sunt îngrijorați din cauza inflației.

În astfel de momente, investitorii caută să își pună banii la adăpost, cumpărând metal prețios. O astfel de perioadă traversează lumea în prezent. Joi, preţul aurului a depăşit pragul psihologic de 1.500 dolari o uncie, pe piețele internaționale.

Luni, Banca Centrală a Chinei a lăsat moneda naţională să se deprecieze sub pragul de şapte yuani pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani. Decizia a fost luată că urmare a escaladării războiului comercial dintre Washington şi Beijing și a provocat o furtună pe pieţele financiare din lumea întreagă.

În replică, SUA au acuzat oficial China că şi-a slăbit deliberat moneda. Dar această decizie a Chinei urmează după ameninţarea lui Donald Trump de a impune taxe vamale suplimentare pentru cvasitotalitatea importurilor chineze de la 1 septembrie, în pofida reluării negocierilor comerciale la înalt nivel între Washington şi Beijing, care se aflau într-un punct mort din primăvară.