"Trebuie sa primim o solicitare, si apoi vom discuta cu Guvernul toate optiunile posibile", a explicat Tolosa, precizand ca o astfel de solicitare nu a fost inca primita.

Referitor la misiunea FMI la Bucuresti din octombrie, Tolosa a spus ca nu va fi una de evaluare, ci tehnica, cu privire la bugetul pe 2016. 

El a confirmat si declaratiile premierului Victor Ponta cu privire la faptul ca Guvernul Romaniei si-a achitat integral datoria catre FMI.

"Romania are doua categorii de datorii catre FMI. O parte trebuie platite de Guvern si o parte de catre Banca Nationala. Guvernul a platit integral datoria, iar BNR mai are de platit trei rate, ultima urmand sa fie achitata in ianuarie", a subliniat Guillermo Tolosa. 

La inceputul lunii, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pentru Bloomberg, ca Romania intentioneaza sa demareze discutiile cu creditorii internationali pentru un nou acord de asistenta inca din acest an, ca urmare a sprijinului oferit de principalele partide politice. 

El a precizat ca Guvernul de la Bucuresti ar putea ajunge la un nou acord cu FMI si UE in 2016, pentru a se proteja impotriva socurilor de pe piata. 

Din 2009 si pana in prezent, Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu FMI si UE, care au servit ca o ancora pentru politicile guvernamentale in domeniul bugetului, privatizarii companiilor de stat si economiei. 

Revizuirea actualului acord de 4 miliarde euro cu creditorii internationali nu a putut fi finalizata din iunie 2014 si pana in prezent, din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului. 

Acordul in derulare cu FMI are o valoare de 2 miliarde euro, insa autoritatile de la Bucuresti nu au accesat fonduri pana in prezent.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu FMI din ultimii 23 de ani si al treilea FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009.  Aranjamentul a fost incheiat in septembrie 2013 pentru 24 de luni si urmeaza sa expire in 26 septembrie 2015.