Ratele tot mai greu de platit pe care le au familiile indatorate in franci au scos in strada cateva zeci de oameni care au protestat fata de lipsa de reactie a autoritatilor.

La ora 12.00, in fata Parlamentului aproape 50 de oameni si-au strigat nemultumirile. Cativa si-au adus si copiii. Explozia francului elvetian le-a daramat toate calculele. Multi spun ca trebuie sa aleaga intre a plati rata si a avea bani de mancare.

De trei saptamani, nici bancile si nici autoritatile nu le-au oferit o solutie acceptabila, sustin cei imprumutati.

Protestatar: "Ofertele bancilor au fost ridicole. S-a oferit sa-mi reduca marja de dobanda cu maxim 1,5 la suta daca te incadrezi intr-un program intern de evaluare. Evident ca nu ma incadrez pentru ca am dat banca in judecata."

In Parlament, discutiile continua, iar luni delegatia FMI le-ar fi indicat alesilor o rezolvare.

Viorel Stefan, seful comisiei de buget: "Pe doua cai ne recomanda sa mergem: sa finalizam adoptarea Legii insolventei persoanelor fizice, pe de o parte; iar pe de alta parte sa canalizam si sa stimulam dialogul intre institutiile de credit si persoanele indatorate, datornicii cu probleme si cu un suport legislativ de facilitare a acestui dialog de tipul OUG 46, celebra «electorata», careia eu i-as spune azi «scade rata»"

Mugur Isarescu sustine ca bancile au discutat deja cu clientii: "Daca nu empatizam, nu faceam o informare directa si nu discutam cu clientii. Bineinteles ca empatizam. Dar cred ca nimeni nu ne poate cere ca din aceasta empatie sa incalcam legea."

Statisticile BNR arata ca sunt aproximativ 75.000 de familii care au credite in franci elvetieni.

Luni seara, la Ministerul de Finante a avut loc o intalnire a bancilor comerciale care au credite in franci, cu autoritatile.

La intalnire au participat opt sefi de banca. Sunt reprezentante cele mai importante institutii care au dat in perioada 2006-2008 credite in franci elvetieni si care mai au si astazi in portofoliu astfel de imprumuturi. Aceasta intalnire pare una importanta pentru ca in afara de informarea asupra intentiilor pe care le au guvernantii, bancile au fost instiintate sa prezinte solutii sau sa vina cu o rezolvare. Ministrul Darius Valcov spunea luni intr-o conferinta de presa ca daca va reiesi o solutie din dezbaterea aceasta, el va merge marti dimineata cu ea in Parlament.

Intr-un interviu citat de Mediafax, oficialul de la Finante spunea insa ca din punctul sau de vedere BNR ar trebui sa se implice mai mult si ca ministerul pe care-l conduce nu poate influenta politica monetara, ci doar politica fiscala. Cu alte cuvinte, eventuale reduceri de costuri la credite tot in curtea lui Mugur Isarescu ar fi. Ramane de vazut la ce concluzii se va ajunge.