Decizia a fost luata la Consiliul European, unde toate tarile au fost de acord asupra schimbului de informatii fiscale intre statele UE. Mai mult, un asemenea acord se negociaza si cu Statele Unite, a precizat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, intr-un interviu acordat incont.ro. Mai mult, liderii reuniti la Consiliu nu au pierdut din vedere nici tarile europene care nu sunt membre ale Uniunii si care pana acum nu au dat astfel de informatii.

Mai jos gasiti interviul acordat de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, pentru Incont.ro:

Reporter: Este secretul bancar de domeniul trecutului ori ba?

Liviu Voinea: Exista un grup pilot de 12 tari la care Romania s-a asociat -  cele mai mari state din grup sunt Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania. Schimbul de informatii fiscale va avea loc astfel incat sa putem sti in timp real ce conturi sunt prin alte tari, ce venituri inregistreaza si cetatenii straini in Romania, si cei ai nostri in strainatate, poate nu se declara, poate scapa impozitarii, poate sunt alte surse sau sunt facuti din surse nedeclarate, apoi depozitati in banci din alte tari. Este foarte important ca suntem si noi in acest grup, pentru ca ne obliga sa ne disciplinam, sa avem informatii centralizate.

Reporter: Ce alte masuri s-au discutat la Consiliul European?

Liviu Voinea: O masura discutata o reprezinta mecanismul de reactie rapida impotriva fraudei fiscale pe TVA, decizie care s-a negociat indelung pe plan european si care va fi adoptata luna viitoare, la urmatorul ECOFIN. Ea presupune capacitatea fiecarei tari UE de a reactiona mai rapid, de a introduce masuri pe termen scurt, gen taxarea inversa pentru zonele in care sunt cele mai mari probleme de evaziune. Fiecare tara are nevoie pe altceva - poate Romania are nevoie pentru cereale, Polonia pentru metale, Olanda pentru telefonia mobila etc. De exemplu, sesizez maine ca este o problema pentru comertul cu legume in Romania, atunci pot sa introduc niste mecanisme, temporare ce-i drept, dar care sa elimine evaziunea din Romania, fie de genul taxare inversa, fie mecanisme foarte dure de control si cu sprijinul celorlalte tari europene. Nu poti sa faci de capul tau, esti in Uniune.

Reporter: Cum va functiona schimbul de informatii daca Fiscul banuieste ca un cetatean are bani in alta tara, cere informatii acolo ?

Liviu Voinea: Nu, aceste date se transmit automat, se centralizeaza. Se vor schimba informatii la nivel european atunci cand acest sistem va fi operational. De exemplu, Romania trebuie sa-si imbunatateasca sistemul informatic ca sa poata schimba aceste informatii cu alte tari. Sunt state care au un sistem informatic deja pus la punct, le lipseste doar sursa datelor.

Reporter: Practic, in momentul in care un cetatean roman isi va deschide un cont in Italia, de exemplu, se va transmite informatia automat in Romania ?

Liviu Voinea: In mod normal, da, aceasta informatie va face parte dintre informatiile care se schimba intre tari.

Reporter: Si in cazul proprietatilor, daca sunt oameni care isi cumpara cate un palat in Spania, de pilda, mecanismul functioneaza la fel?

Liviu Voinea: Nu e firesc sa fie asa? Este absolut firesc, pentru ca acolo s-au platit toate taxele. Pe de alta parte, aflam asa care a fost sursa banilor, iar acelasi lucru devine valabil si pentru cetatenii altor tari. Deci, schimbul de informatii e esential pentru prevenirea spalarii de bani si apoi depistarea fraudei fiscale.

Reporter: Ce se va intampla cu impozitele si taxele locale ?

Liviu Voinea: Se va centraliza o baza de date. Abia a inceput procesul de reforma al ANAF impreuna cu Banca Mondiala, un proces care dureaza, pentru ca s-a luat un imprumut pe 5 ani. La sfarsitul procesului, sistemul trebuie sa fie mult mai informatizat decat in prezent, bazat mai mult pe date statistice, pe calculator, decat pe factorul uman care poate gresi mai mult.

Reporter: Cand va demara efectiv proiectul pilot in care sunt implicate cele 12 tari?

Liviu Voinea: Proiectul a fost intiat de cinci tari (Germania, Marea Britania, Franta, Italia si Spania). Romania a spus ca vrea si ea, apoi au mai fost si alte state si asa s-a ajuns la 12. Noi am trimis scrisorile oficiale de aderare la acest grup, acum suntem in faza in care se stabilesc responsabili in fiecare tara, sa vada fiecare ce poate sa puna la dispozitie in acest moment, deci caracterul acestor date, ideea fiind sa avem informatii comparabile. Este o masura care, cel putin pentru Romania, poate determina cresterea incasarilor si, mai mult de atat, poate preveni evaziunea. Sa nu uitam ca avem si partea cealalta, fata cealalta a monedei, adica cetateni din alte tari care vin aici si spala bani.

Reporter: Adica pot exista germani care profita de dobanzile mari din Romania, spre exemplu ?

Liviu Voinea: Sigur, si poate Germania nu stie ca ei tin banii aici. In mod normal, bancile sunt cele care trebuie sa trimita automat aceste informatii intre ele, sa le schimbe apoi catre Fisc, dar asta presupune un cost la nivelul fiecarei banci.

Reporter: Exista vreo estimare cand va deveni operational ?

Liviu Voinea: Asta depinde de capacitatea sistemului informatic din Romania, probabil ca pe unele componente va deveni operational mai repede decat pe altele, mi-e greu sa spun, dar cred ca cel putin in ceea ce priveste designul acestui sistem, se vor face pasi considerabili anul acesta. In ceea ce priveste aplicarea lui efectiva, ramane de vazut si din punct de vedere al capacitatii informatice la ANAF, de exemplu. Dar eu cred ca intr-un viitor foarte apropiat.

Reporter: Am inteles ca exista o evaluare privind pierderile la nivel european?

Liviu Voinea: Exista o evaluare, se pierde practic un trilion de euro, deci 1.000 de miliarde, din evaziune in Europa, si de fapt din evaziunea care ar putea fi stopata prin schimbul de informatii.

Interviu realizat de Tiberiu Vilciu, corespondent Stirile Pro TV