"In 2010, rata activitatii antreprenoriale in stadiu incipient in Romania era de 4,29%, ceea ce inseamna ca 4,29% dintre romanii intre 18 - 64 ani erau implicati in demararea unei afaceri sau conduceau si detineau o afacere de mai putin de 3,5 ani. Acest rezultat la prima vedere ne-ar parea ca este unul destul de acceptabil, intrucat rata este chiar mai ridicata decat pentru unele tari precum Germania si Danemarca, dar mai redusa decat pentru state precum Spania sau Portugalia. Daca ne uitam la tarile cu nivel de dezvoltare ca al Romaniei, in aceasta grupa de tari am depasit doar Rusia in 2010", a declarat Lehel-Zoltan Gyorfy, lector universitar la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din cadrul Universitatii Babes - Bolyai.

El a precizat ca rata activitatii antreprenoriale in stadiu incipient in Romania a scazut de la 4,02% in 2007 la 3,98% in 2008, pentru ca in 2009 sa avanseze la 5,02%.

Pe de alta parte, Gabriel Cretu, director Canale de Distributie si Managementul Sucursalelor la OTP Bank, considera ca antreprenorii romani ar fi putut evita multe situatii dificile daca ar fi avut cunostinte financiare de baza.

"Concluziile studiului coincid si cu rolul pe care ni l-am asumat la banca, acela de a pune accent pe consultanta pe care o dam clientilor pentru ca chiar zilele trecute discutam cu clientii mei si am simtit nevoia lansarii unor produse mult mai simplificate din punct de vedere al gradului de interactiune dintre banca si IMM-uri", a spus Cretu.

El crede ca multi antreprenori au plecat de o idee, dar s-au dezechilibrat financiar din cauza unor pasi - precum achizitia unor masini scumpe - pe care i-ar fi putut evita cu cunostinte financiare de baza.