Creditele ipotecare raman cel mai cautat produs bancar, in special programul Prima Casa. Cum acesta se acorda acum doar in moneda nationala, valoarea totala a creditelor ipotecare in lei s-a dublat in ultimul an, desi ramane mica fata de valoarea celor in valuta. Cererea pentru credite este stimulata si de preturile locuintelor.

"Pe piata imobiliara am avut a treia luna conscutiva de crestere a preturilor locuintelor", a spus Anca Bidian, director Kiwi Finance.

Semnele de redresare a pietei auto se simt si in ofertele bancilor.

"Creditele auto revin in prim-plan. Au inceput mai multe banci sa le promoveze si sa le relanseze, dupa ce o perioada chiar putem spune ca au disparut din peisajul creditarii romanesti", a spus Diana Tarus, analist financiar FinZoom.

Bancile acorda credite doar clientilor care au o anumita vechime si un contract de munca pe perioada nedeterminata. Asa ca ele refuza de exemplu clientii care au contracte temporare, chiar daca lucreaza in sectoare de top.

"In primul rand industria IT - probabilitatea ca o persoana din aceasta industrie sa ramana fara job e aproape zero. Bancile raman cumva decuplate de aceasta cerere: vorbim de cerere solvabila, clienti creditabili", a explicat Anca Bidian.

Exista si produse bancare de care romanii au invata sa se fereasca.

"Cardurile de credit sunt produsele cele mai urate de catre consumatori, problema fiind in special ca au fost raportati la biroul de credit si nu au putut sa acceseze alte credite pe care chiar si le doreau", a dezvaluit Diana Tarus, analist financiar FinZoom.

Asta explica de ce in ultimii sase ani numarul cardurilor de debit a crescut cu aproape 2 milioane, in timp ce numarul cardurilor de credit a scazut cu 500.000.