Banca Mondiala se va alatura FMI si UE intr-un acord financiar preventiv cu Romania, semnat in martie, dupa aprobarea liniei de credit.

FMI si UE pun la dispozitia Guvernului fonduri de 5 miliarde de euro, pentru a fi accesate in cazul unor turbulente pe pietele financiare. Tara noastra nu a tras inca fonduri din acordul cu FMI si UE. 

"Romania va trebui sa indeplineasca anumite masuri, aflate in prezent in discutie. Durata liniei de credit poate fi de pana la trei ani", a spus Francois Rantrua

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat in decembrie pentru Mediafax ca autoritatile romane vor incheia in primavara anului acesta un nou acord cu Banca Mondiala, de tip preventiv, similar celui cu FMI, prin care vom putea trage bani de la institutia internationala daca va fi necesar. 

O misiune a FMI condusa de Franks se afla la Bucuresti, incepand de miercuri si pana pe 6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului cu Romania. 

Ce conditii pune FMI autoritatilor de la Bucuresti, pentru a elibera o noua transa de bani VIDEO

Romania a prelungit acordul cu FMI din 2009-2011 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro.  Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala, bani care nu au mai fost virati in acordul anterior. BM a aprobat in decembrie acordarea transei de 400 de milioane de euro.

Traian Basescu: Problemele sociale nu au fost generate de FMI, sunt responsabilitatea noastra