Rata anuala a inflatiei, atat in zona euro cat si in Uniunea Europeana, s-a situat luna trecuta la nivelul zero, comparativ cu minus 0,1% in martie.

Tarile cu cea mai mare rata anuala a inflatiei au fost Malta (1,4%), Austria (0,9%), Romania si Letonia (ambele cu 0,6%).

In schimb, 12 state membre UE au inregistrat in aprilie anuale negative ale inflatiei, in frunte cu Grecia (minus 1,8%), Cipru (minus 1,7%), Bulgaria si Polonia (ambele cu minus 0,9%). 

Comparativ cu martie 2015, inflatia a crescut in 17 state membre, a ramas stabila intr-o tara si a scazut in alte noua state membre. 

In martie, Banca Centrala Europeana a demarat mult asteptatul program de relaxare cantitativa, in valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit sa redreseze economia zonei euro si sa evite riscul unei spirale deflationiste.

Conform estimarilor BCE, rata inflatiei se va situa anul acesta la 0,7% si la 1,3% anul viitor - mult sub tinta de 2% avuta in vedere de. Si aceste proiectii ar putea fi revizuite in scadere, deoarece nu reflecta pe deplin recentele scaderi ale pretului la titei. 

BNR a revizuit in jos prognoza de inflatie pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale, de la 2,1%, cat estima in februarie, la 0,2%. Pentru 2016, prognoza a fost revizuita cu 0,5 puncte procentuale, de la 2,4% la 1,9%.