Chiar dacă guvernatorul spune că BNR este pregătită să continue, analiştii se aşteaptă ca indicele să rămână la nivel înalt, pe termen lung. Cu alte cuvinte, ratele la creditele în lei vor rămâne la fel de mari sau vor creşte şi mai mult.

Indicele ROBOR la 3 luni anunţat de BNR la ora 11 a fost de 1,79 la sută pe an, faţă de 1,80 la sută în şedinţa precedentă. Scăderea vine după ce Banca Naţională a împrumutat băncilor 9,3 miliarde de lei cu o dobânda de 1,75 la sută pe an, cât este dobânda de politică monetară a BNR.

Este prima astfel de operaţiune de injecţie de lichiditate făcută de Banca Centrală în ultimii 2 ani. Guvernatorul a explicat şi de ce a făcut BNR această operaţiune abia când ROBOR a depăşit dobânda de politică monetară.

Mugur Isărescu: ”Dacă dobânda pe piaţă monetară era de 1 la sută şi noi dăm bani cu 1,75, cine venea să ia banii ăştia?! Trebuia ca acest al treilea indicator să ajungă în apropierea ratei de politică monetară.”

Guvernatorul spune că şi leul a fost supus unei presiuni, în special din partea investitorilor străini. Aceştia deţin obligaţiuni emise de statul român în valoare de 20 de miliarde de euro, iar măsurile anunţate de Guvern în ultimele luni i-au speriat.

Mugur Isărescu: ”Și presiunile sunt legate în principal de mişcările nerezidenţilor. În momentul în care ai astfel de sume în mâinile nerezidenţilor, trebuie să fii foarte atent ce semnal le transmiţi că se pot răzgândi şi există variaţii.”

BNR este pregătită să continue injecţiile de lichiditate în fiecare săptămână.

Mugur Isărescu: “Din datele pe care le-am colectat începând de joia trecută până ieri, a reieşit că spre deosebire de lunile precedente acest deficit de lichiditate va dura ceva mai mult.”

Analiştii spun că ROBOR va continuă să scadă, dar mult mai lent, şi nu va mai coborî la 1 la sută.