Sergiu Oprescu a aratat ca desi Romania are cel mai redus stoc de credite ipotecare relativ la PIB (5,6%) din UE, soldul de 7,7 miliarde euro este suficient pentru a trece la emisiuni de obligatiuni ipotecare, fiind superior portofoliului de la care statele din regiune au inceput astfel de operatiuni.

In opinia presedintelui Alpha Bank, care ocupa si pozitia de vicepresedinte ARB, emisiunile contribuie la extinderea maturitatii pasivelor, permitand bancilor echilibrarea adecvata a portofoliului de active cu maturitati lungi si ofera stabilitate surselor de finantare, deci implicit cresterea predictibilitatii profilelor de maturitate.

Obligatiunile ipotecare permit emitentului sa-si diversifice baza de investitori, atat ca geografie, cat si ca tip de investitor, iar sursa de finantare s-a dovedit rezilienta, chiar si in vremuri de instabilitate financiara, datorita faptului ca performanta obligatiunilor ipotecare este conectata la performanta obligatiunilor de stat din tara emisiunii si mai putin la performanta emitentului.

Soldul obligatiunilor ipotecare la nivel eruopean a urcat pana la 1.700 de miliarde euro la finele anului trecut, iar cei mai mari emitenti de obligatiuni ipotecare sunt Spania, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Franta si Suedia.

In cazul celor mai mari emitenti de obligatiuni ipotecare ponderea obligatiunilor ipotecare in volumul creditelor ipotecare variaza de la minimum 6% in Olanda la maximum 100% in Danemarca.

Oficialul Alpha a facut aceste aprecieri fara a aminti contextul actual, in care Asociatia Romana a Bancilor poarta discutii cu Banca Nationala a Romaniei pentru modificarea reglementarilor privind obligatiunile ipotecare.

Oprescu a aratat ca o treime din creditele ipotecare au fost acordate in plina criza, respectiv 75.000 de imprumuturi (ianuarie 2009 - mai 2012) din totalul de 223.000 de astfel de finantari.

De la finele anului 2008 pana in prezent, creditul ipotecar a crescut cu 2,5 miliarde de euro, din care 1,9 miliarde euro valoarea garantiilor de stat din programul "Prima Casa", iar valoarea rambursarilor a fost de 1,8 miliarde euro.