Seful Guvernului a anuntat anterior, la sediul PSD, ca vrea sa discute cu guvernatorul BNR inainte ca marti sa fie luata o decizie pe aceasta tema.

Marti va fi decisa, in Guverm, reducerea cotei standard de TVA sau diminuarea TVA la produse alimentare. 

"Impactul bugetar este diferit, dar administrarea fiscala este mult mai simpla la cota generala decat la cote diferentiate, pentru ca la cote diferentiate este vorba de tot lantul. De asemenea, este aproape imposibil sa faci diferenta intre tipuri de produse, adica de la cele mai scumpe la cele mai ieftine nu poti spune care este carne de lux si care este carne obisnuita. Deci, din punct de vedere al administarii fiscale, reducerea cotei standard de la 24% la 20% este mult mai usor de administrat decat cote diferentiate. La cota generala, impactul este mai mare, dar nu e o diferenta semnificativa", a spus Ponta. 

El a adaugat ca toti specialistii au aratat ca, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%, in 2010, incasarile au crescut cu doar 1,5 procente. 

"Acum, daca reducem cu patru procente, din calculele si analizele facute de noi, nu se va reduce incasarea efectiva, ci se va reduce diferenta intre cat scria in lege si cat se incasa cu adevarat, pentru ca avand un ANAF puternic si stimulentul reducerii TVA, cu siguranta evaziunea fiscala va scadea".

Surse oficiale afirma ca, la acest moment, intentia Guvernului este de reducere a cotei standard. 

Ponta: Datele pe trimestrul I indica venituri in plus de 3-3,5 miliarde lei, putem reduce TVA

Datele aferente primului trimestru al acestui an indica o colectare peste asteptari a veniturilor la bugetul de stat, de 3-3,5 miliarde lei in plus fata de programul de incasari, ceea ce permite Guvernului sa reduca TVA inca din acest an, a declarat premierul Victor Ponta. 

"Dupa primul trimestru, avem o colectare mult peste asteptari a veniturilor la bugetul de stat, cam in jur de 3-3,5 miliarde lei in plus fata de ceea ce era prevazut ca program, si cheltuieli mai mici, iar aceasta situatie dupa primul trimestru ne permite sa mergem mai departe cu ideea de a avea o relaxare fiscala legata de TVA chiar inainte de intrarea in vigoare a Codului Fiscal la 1 ianuarie", a spus Ponta, dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD. 

La finele lunii martie, Ponta afirma ca datele estimate pentru trimestrul I indica un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, in conditiile in care constructia bugetara prevedea un deficit de 6 miliarde lei, adaugand ca pentru Romania, tara care vrea sa se dezvolte, excedentul bugetar nu este neaparat un lucru bun. 

El argumenta astfel ca Guvernul are posibilitatea sa diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau sa introduca TVA de 9% pentru produse alimentare de baza, incepand cu iunie. 

Victor Ponta a anuntat recent ca Guvernul intentioneaza sa decida in aprilie reducerea, din iunie, a taxei pe valoarea adaugata, urmand sa stabileasca daca va fi diminuata cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%.