"Anul acesta, primul trimestru deja cifrele preliminare sunt pe o crestere de 3,2%", a spus Ponta la Romania TV.

Executia bugetara din primul trimestru s-a incheiat cu un deficit de 900 milioane de lei, reprezentand 0,14% din PIB, in scadere de la 0,46% din PIB la finele lunii februarie si 0,67% din PIB in perioada similara din 2013. Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 48,8 miliarde de lei in primul trimestru si reprezinta 7,4% din PIB. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,8%, potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul Finantelor.

Surse guvernamentale au declarat recent ca veniturile bugetare din pe primul trimestru sunt sub program cu mai mult de 1 miliard de lei.

Cresteri fata de primul trimestru din 2013 au fost inregistrate la incasarile din impozitul pe profit (+235 milioane de lei), accize (+639 milioane de lei), contributiile de asigurari sociale (+587 milioane de lei).

Luni dimineata, premierul Ponta a afirmat ca executia bugetara din trimestrul I este multumitoare si poate conduce, pe baza datelor si pe semestrul I, la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece masura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate fi compensat.

"Greu de scazut in acest an TVA la alte produse daca reducem CAS. Poate din 2015"

Reducerea TVA la alte produse decat painea este foarte greu de realizat in acest an daca vor fi diminuate contributiile de asigurari sociale, varianta fiind ca incasarile din TVA la paine sa fie evaluate dupa un an, iar TVA sa fie redusa la alte produse din 2015, afirma premierul Victor Ponta.

"Probabil ca anul acesta va fi foarte greu daca facem reducerea de contributii de asigurari sociale, sa mai reducem anul acesta TVA, dar eu cred ca o sa facem un an de aplicare a TVA redus la paine, o sa facem exact evaluarea si, pe baza acestei evalurari, sunt foarte hotarat ca, daca nu putem mai repede, de la 1 ianuarie eu as vrea la legume-fructe - carnea e un pic mai complicat, pentru ca e o valoare mai mare a TVA-ului incasat - sa aplicam aceasta reducere", a spus Ponta la Romania TV.

In martie, Ponta afirma ca ar opta pentru reducerea TVA la 9% pentru fructe si legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriasa si concurenta neloiala cu producatorii din Uniunea Europeana sau din afara UE, adaugand ca, poate, aceasta reducere va fi aplicata si pentru carne. El a precizat atunci ca sunt asteptate cifrele pe primul semestru privind incasarile din TVA la paine.

La sfarsitul lunii decembrie, Ponta declara ca o eventuala reducere a taxei pe valoarea adaugata la alte produse decat painea va fi analizata dupa 1 iulie.

Cu doua luni inaintea acesei declaratii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma ca TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii in anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte. El a precizat ca masura reducerii TVA de la 24% la 9% va fi luata dupa evaluarea efectului reducerii TVA la paine.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Guvernul mizeaza pe surplus de venituri din impozitarea constructiilor speciale pentru a reduce CAS

Guvernul va obtine din impozitarea constructiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste tinta stabilita in mod precaut de FMI, care reprezinta unul dintre principalele argumente pentru a reduce contributiile de asigurari sociale, a declarat premierul Victor Ponta.

"Este foarte posibil sa avem incasari suplimentare decat cele prognozate (...) ori aceasta incasare suplimentara este unul dintre principalele argumente pentru a putea face reducerea de contributii de asigurari sociale", a spus Ponta la Romania TV.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a precizat ca numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obtine mai mult de un miliard lei, fata de prognoza initiala de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilita, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat ca numai din ceea ce se afla in bilantul companiilor si nu era impozitat rezulta venituri de 1,8 miliarde lei.

Impactul bugetar al unei reduceri a CAS cu cinci puncte calculat pentru al doilea semestru din acest an este de 2,6 miliarde lei. Guvernul a introdus de la inceputul anului un impozit pe proprietate pentru constructiile speciale, de 1,5% din valoarea constructiei.

Impozitul este aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nucleare, constructii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare - descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri si linii si cabluri aeriene de telecomunicatii.