Comerciantii sunt obligati de lege sa aiba aceste dispozitive instalate. Daca elibereaza si numerar, vor castiga un comision, care nu depaseste unu la suta. Legea prevede inclusiv ca institutiile publice care incaseaza impozite si taxe, sa accepte plata cu cardul.

Asa-numitul sistem "cash back" va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2017.

Potrivit legii, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care au o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro, sunt obligate sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si de credit.

In caz contrar, comerciantii care nu au POS, vor primi amenzi de peste 5.000 de lei. Clientii care detin carduri vor putea lua bani din casieria magazinului ca din bancomat, nu mai mult de 200 de lei, iar acest sistem se numeste avans in numerar.

Comerciantii care au incheiat un acord cu bancile pentru astfel de avansuri in numerar sunt obligati sa ofere maximum 200 de lei cash, la cererea clientilor.

Potrivit legii, vanzatorii nu pot percepe o taxa mai mare de 1 la suta din avansul acordat, iar in cazul in care suma existenta in casa, nu acopera suma solicitata de clientul care detine un card, acesta va prima suma disponibila.

Totodata, comerciantii trebuie sa afiseze intr-un loc vizibil semnul pentru acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile lui.

Cristina Floricel, comerciant: "O idee foarte proasta, vanzarile sunt foarte mici, iar noi ce vindem azi investim maine. Nu putem sa stam dupa banci. Ar trebuie sa stam sa deschida banca, sa ne ridicam banii. Daca dumneavoatra veniti si-mi cereti o suma de bani la inchidere, eu nu va pot oferi acesta suma de bani pentru ca o investesc a doua zi."

Si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, si alte obligatii de plata trebuie sa accepte plata cu cardul. Altfel, pot fi amendate cu sume cuprinse intre 20.000 si 50.000 de lei.

Sistemul "cash back" este folosit cu succes in Statele Unite sau in Marea Britanie iar la noi, ar trebui sa fie un ajutor pentru oamenii din zonele rurale, acolo unde nu exista bancomate.