Fie ca sunt joburi sezoniere sau pe perioada nelimitata, in domenii precum hoteluri si restaurante, constructii, ingrijire copii sau IT, oferta ar putea depasi 500.000 pana la sfarsitul anului, reise dintr-un sondaj facut de protalul Tjobs.ro in randul firmelor de recrutare. 

"Propunerile de locuri de munca in strainatate cu contracte se va dubla incepand cu trimestrul al doilea, cand domeniile hotelier-restaurant, turism - inclusiv vasele de croaziera si constructii vor tripla numarul de oferte, cu joburi sezoniere sau cu contracte de munca pe un an sau pe 18 luni”, a explicat Calin Stefanescu, managing director la Tjobs.ro.

Pe domenii, cele mai multe locuri de munca disponibile vor fi in hoteluri si restaurante, peste 130.000, vanzari si industrie, cate 54.000, medical, 48.000, si constructii, 43.000 de slujbe. Alte sectoare din strainatate in care romanii isi pot gasi un job sunt inginerie, ingrijire copii si batrani, agricultura, consultanta, IT, transporturi si administratie. Tarile care pun la dispozitia romanilor cele mai multe locuri de munca sunt Grecia, Italia, Germania si Marea Britanie, urmate la mica distanta de Cipru si Franta. De remarcat ca cele mai putine slujbe se gasesc in Statele Unite si Canada.

O alta varianta pentru cei care cauta un loc de munca in strainatate este si portalul EURES, o platforma de anunturi de slujbe vacante, dezvoltata la nivelul Uninii Europene, unde oferta pentru romani in aceasta perioada este de peste 450 de joburi. Cele mai multe oferte – 210, vin din partea Danemarcei, pentru medici de diferite specializari, salariile incadrandu-se undeva intre 6.500 si 8.700 de euro lunar, in functie de calificare.

O firma din Spania vrea sa angajeze, totodata, 200 de romani, pentru cules de capsune, pentru o remuneratie zilnica de 37 de euro (aproximativ 800 de euro pe luna). Prin EURES, romanii se mai pot angaja in Germania, in domeniul medical, pentru salarii cuprinse intre 5.000 si 7.000 de euro, sau in Belgia, in constructii, salariul lunar fiind de maximum 1.200 de euro.

Reprezentantii autoritatilor de la Bucuresti atrag atentia celor care vor sa plece la munca in strainatate sa verifice seriozitatea firmelor care fac anunturile de angajare, in conditiile in care primesc tot mai multe plangeri de la cei care au fost pacaliti la plecarea in strainatate. Cele mai multe plangeri au venit din partea unor romani care au plecat in Cipru si in Marea Britanie, unde conditiile propmise la plecarea din tara nu s-au regasit in momentul angajarii.

Desi exodul de romani care si-au gasit un loc de munca in strainatate s-a mai temperat in 2009, ca urmare a crizei economice din Europa si din intreaga lume, datele oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si de firmele de recrutare indica faptul ca aproximativ 350.000 de romani au plecat din tara anul trecut. Astfel, prin ANOFM, au plecat peste 100.000 de persoane, cei mai multi in Germania, Franta sau Danemarca, unde au castigat si pana la 8.700 de euro pe luna, in functie de postul ocupat si de experienta.

Potrivit reprezentantilor Tjobs.ro, prin intemediul firmelor de recrutare private, peste 250.000 e romani au semnat contracte de munca in strainatate, in 2009.