Aproximativ jumatate, mai exact 49%, din populatia cu varsta de peste 16 ani economiseste, dar economisirea difera semnificativ in functie de nivelul veniturilor.

Motivatia pentru care romanii economisesc este legata in principal de eventualitatea aparitiei "zilelor negre" sau a unor cheltuieli neasteptate (pentru 78% din respondenti), de scopul de a creste calitatea vietii in viitor (29%) si de a lasa o mostenire copiilor (18,9%).

Totusi, 17,5% din populatie prefera sa cheltuiasca decat sa faca economii.

Mai mult, doar 6% din romanii cu vasta intre 16 si 64 ani economisesc pentru perioada de pensie, iar acest tip de economisire nu depinde de venituri.

Intrebati daca si-ar face o polita de asigurare sau pensie privata daca maine ar intra in posesia unei sume de 50.000 de lei, doar 2% dintre respondenti au raspuns afirmativ.

Pe partea de venituri, 35% dintre respondentii la sondaj au suferit o reducere semnificativa si neasteptata a veniturilor in ultimii trei ani, in principal din cauza pierderii locului de munca din cauza crizei economice sau reducerii/ intarzierii salariului.

Intrebati ce ar face in cazul unei scaderi cu 25% a veniturilor pentru o perioada de minim trei luni, romanii au raspuns in proportie de 86% ca ar reduce cheltuielile si de 41% ca ar imprumuta bani de la rude sau prieteni.

A treia varianta in cazul scaderii veniturilor cu un sfert ar fi realizarea de cumparaturi "pe caiet" de la magazin, aceasta optiune fiind mentionata de 24% dintre respondentii sondajului.