Majorarea accizei la combustibili decisă de Guvern, prin Ordonanţă, rămâne în vigoare, după ce senatorii au respins, marţi, în plen raportul Comisiei, care cuprindea un amendament al PNL de eliminare a supraacizei.

Raportul Comisiei de buget-finanţe la Ordonanţa Guvernului privind majorarea accizei la carburanţi, care prevedea eliminarea supraaccizei, a fost respins în plenul Senatului, cu 57 de voturi "împotrivă" şi 37 de voturi "pentru".

Astfel, Ordonanţa Guvernului privind majorarea accizei la carburanţi rămâne în vigoare în forma adoptată.

În 26 septembrie, senatorii din comisia de buget-finanţe au decis, la propunerea PNL, eliminarea majorării accizei la carburanţi. Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanţi în două etape - de la 15 septembrie şi 1 octombrie.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţa că majorarea accizei va genera o scumpire de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină. El susţinea că această majorare se produce în etape "pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”.

De la momentul la care a fost anunţată această măsură, preţurile carburanţilor la pompă au început să crească.

Ordonanţa privind plata defalcată a TVA, retrimisă la Comisia de buget din Senat

Ordonanţa privind introducerea plăţii defalcate a TVA a fost retrimisă marţi de către plenul Senatului la Comisia de buget, care are termen o săptămână să vină cu un nou raport.

Actul normativ a fost retrimis comisiei la propunerea liderului de grup al PSD, senatorul Şerban Nicolae. El a cerut membrilor Comisiei de buget ca în următoarea săptămână să discute cu Ministerul Finanţelor Publice.

"Termenul este de o săptămână, pentru că nu vreau să se facă speculaţii în legătură cu susţinerea de către Guvern sau de către majoritatea care susţine Guvernul în legătură cu o asemenea măsură aflată în programul de guvernare", a susţinut Şerban Nicolae, potrivit News.ro.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, urmând ca for decizional să fie Camera Deputaţilor.

În 26 septembrie, senatorii din comisia de buget-finanţe au decis, prin aprobarea unui amendament depus în acest sens, că plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat şi firmele aflate în relaţii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opţional din 2018 şi obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcţional.

Contul va putea fi executat silit numai pentru plata TVA, iar amenda la prima abatere este eliminată, fiind înlocuită cu un avertisment, cu argumentul complexităţii sistemului şi al timpului scurt de implementare, au mai decis senatorii din Comisia de buget-finanţe.

La acest moment, plata defalcată a TVA a intrat în vigoare de la 1 octombrie, opţională pentru firme şi obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

Măsura a atras critici vehemente din partea firmelor, care atenţionează că aceasta va bloca economia.

Guvernul a adoptat în 30 august o ordonanţă prin care introduce obligativitatea plăţii defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA având obligaţia de a deţine şi gestiona un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile (achiziţii de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii). De asemenea, instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA vor avea obligaţia, începând cu aceeaşi dată, de a deţine un cont de TVA pentru încasarea taxei pe valoarea adăugată aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile realizate.