“Proiectul postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice vizeaza mentinerea deficitului bugetar pe anul 2016 la nivelul de 2,8% din PIB, in termeni cash, si de 2,95% din PIB, potrivit metodologiei ESA. Documentul asigura fondurile suplimentare pentru domeniile sanatatii si invatamantului, sumele necesare pentru aplicarea masurilor legislative adoptate in cursul anului curent si fondurile pentru continuarea proiectelor de investitii fezabile, fiind asigurate sume la nivelul necesarului de lucrari ce se pot efectua pana la finele anului”, mentioneaza MFP, intr-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, prin propunerea de rectificare elaborata, s-au asigurat, in principal, domenii, precum: Sanatate (+568,6 milioane de lei), din care la Ministerul Sanatatii un plus de 297,6 milioane de lei, iar la Casa de Nationala de Asigurari de Sanatate un plus de 271 milioane lei, pentru asigurarea sumelor necesare platii salariilor majorate conform OUG nr. 20/2016 si destinate personalului medico-sanitar, precum si pentru lucrari de reabilitare la maternitati, investitii la serviciile de ambulanta si UPU/CPU, dotare medicamente si materiale sanitare din cabinetele de medicina generala si dentara din unitatile de invatamant.

De asemenea, alte 1,01 miliarde de lei merg catre domeniul Invatamant, pentru diferente salariale prevazute de Legea nr. 85/2016 pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar si sume necesare acoperirii majorarilor salariale aprobate prin OUG nr. 20/2016.

2,8 mld. lei merg catre asistenta sociala

Suma de 2,80 miliarde de lei este destinata in plus pentru asistenta sociala, din care 1,40 miliarde de lei pentru asigurarea fondurilor necesare platii integrale a drepturilor de asistenta sociala (indemnizatii pentru crestere copil, ajutoare sociale, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii pentru persoanele cu handicap), iar 1,42 miliarde de lei pentru subventia de echilibrare pentru bugetul asigurarilor sociale de stat.

Totodata, 405,3 milioane de lei sunt alocati agriculturii, ca subventii pentru plata deconturilor la motorina in trimestrele II si III din acest an, precum si pentru acordarea ajutoarelor de minimis in sectorul zootehnic. MFP precizeaza ca suma s-a asigurat prin redistribuire din bugetul Ministerului Agriculturii.

In ceea ce priveste domeniul Culturii, ministerul de resort propune un plus de 22,5 milioane de lei, in vederea achizitionarii operei de arta "Cumintenia Pamantului". Cuantumul este echivalent celor 5 milioane de euro pe care Guvernul i-a alocat din totalul de 11 milioane de euro.

Bani in plus pentru batrani, “Fructe in scoli” si personalul neclerical

Pentru bugetele locale au fost alocate, prin sume, 655 milioane de lei pentru: cheltuieli de personal din invatamantul preuniversitar (597,9 milioane de lei diferente salariale conform Legii 85/2016 si titluri executorii), Programul "Fructe in scoli' (20,9 milioane de lei), camine de batrani (5,4 milioane de lei) si contributii la salarizarea personalului neclerical (30,8 milioane de lei), majorare necesara ca urmare a cresterii salariului minim de la 1.050 de lei la 1.250 de lei.

MFP mentioneaza ca in proiectul de buget rectificat au fost incluse circa 2,3 miliarde de lei pentru aplicarea masurilor legislative adoptate de Parlament, si anume: majorarea salariilor personalului din autoritatile publice la nivelul serviciilor parlamentare, aprobarea suplimentarilor de cheltuieli cu asistenta sociala generate de cresterea numarului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocatiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG), majorarea indemnizatiei acordate adultului cu handicap vizual grav, prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decat cele cu paturi, si majorarea numarului de persoane incadrate in diverse tipuri de handicap.

In acelasi timp, se mai au in vedere: majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie, pensiile de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, functionari publici parlamentari, auditori ai Curtii de Conturi, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare si Legea 85/2016 prin care personalul didactic beneficiaza de plata diferentelor salariale pentru octombrie 2008 - 13 mai 2011 fara a fi obtinut aceste drepturi prin hotarari judecatoresti. Impactul bugetar este de 888,5 milioane de lei.

Transporturile, Cultura si Agricultura pierd bani

Conform MFP, ministerele/autoritatile care primesc sume suplimentare la rectificare sunt: Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (+2,80 miliarde lei), Ministerul Finantelor Publice (actiuni generale +613,6 milioane lei), Ministerul Afacerilor Interne (+367,9 milioane lei), Ministerul Sanatatii (+297,6 milioane lei), Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (+265 milioane lei), Autoritatea Electorala Permanenta (+55 milioane lei), Serviciul Roman de Informatii (+37,7 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (+35,1 milioane lei) si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (+25 milioane lei).

Pe de alta parte, sumele reduse din economiile ministerelor sunt, in principal, urmatoarele: Ministerul Transporturilor (-383 milioane lei), Ministerul Culturii (-194 milioane lei), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (-168,4 milioane lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (-130,8 milioane lei) si Ministerul Finantelor Publice (-47,9 milioane lei).

MFP precizeaza ca proiectul de rectificare a fost realizat in urma discutiilor purtate cu reprezentantii ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat si bugetelor asigurarilor sociale.