Acest fond este o masura de stimulare economica prin care, in urma atragerii de capital din piata financiara interna si internationala, vor putea fi constituite surse de finantare pentru proiecte de investitii profitabile si sustenabile ce vor antrena un efect de multiplicare in economie conducand la dezvoltare in paralel cu cresterea veniturilor bugetare”, a declarat ministrul Economiei, citat de News.ro.

Mihai Fifor a precizat ca ideea crearii Fondului Suveran de Investitii a fost agreata si de institutiile europene si internationale.

”Fondul va avea forma unei societati pe actiuni cu unic actionar statul roman pe intreaga durata de functionare si se infiinteaza prin lege care va contine si forma actului pe care il avem in prima lectura. Scopul Fondului este sa finanteze din surse proprii din fonduri atrase proiecte de investitii rentabile si sustenabile in diverse sectoare economice. Finantarea se face din venituri obtinute din dividende incasate de la societatile din portofoliul acestuia, din cele rezultate din operatiuni cu instrumente financiare proprii si din cele emise de alte entitati din venituri din vanzarea de pachete de actiuni din portofoliu, din impumuturi inclusiv din emiterea de obligatiuni si din alte surse prevazute in lege”, a explicat Fifor.

El a mai precizat ca modalitatile de finantare a proiectelor vor fi prin participare directa sau prin intermediul altor fonduri de investitii precum si din administrarea activelor financiare proprii in vederea obtinerii unei rate de rentabilitate cat mai ridicate a capitalului investit.

”E important sa stim ca administrarea Fondului se face in sistem dualist de catre un consiliu de supraveghere si un directorat. Primii membri ai consiliului de supraveghere vor fi emisi prin Hotarare de guvern avand ca mandat angajarea directoratului si organizarea activitatii Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii”, a mai spus Fifor.