Florin Cîţu a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă, cum răspunde PSD, care a acuzat guvernanţii că vor creşte taxele. 

“Eu nu răspund PSD, eu răspund românilor şi românilor le-am arătat noi că eliminăm taxele. Am eliminat taxa anul acesta şi de fiecare dată voi spune, am eliminat supra-acciza la carburant, am eliminat supra impozitarea contractelor part-time, am eliminat Ordonanţa114 şi am încasat mai mult decât încasa PSD-ul cu toate aceste taxe într-o perioadă de creştere economică. Nu avem nevoie să creştem taxele şi nu vom creşte taxele. Este o manipulare ordinară, dar suntem obişnuiţi cu manipulări din partea PSD”, a explicat ministrul Finanţelor, potrivit News.ro.

El a fost mai întrebat şi când va fi prezentat bugetul pentru 2021.

În ceea ce priveşte bugetul pentru anul viitor, este la Ministerul de Finanţe şi aici respectăm legislaţia în vigoare. Ministerul de Finanţe va prezenta bugetul şi acela va fi 15 zile după învestirea noului Guvern. Asta nu înseamnă că eu nu am o viziune asupra bugetului pentru anul viitor. Asta nu înseamnă că nu suntem pregătiţi şi că programul de guvernare al PNL nu va prezenta viziunea noastră pentru anul viitor în ceea ce priveşte bugetul, dar oficial nu avem cum să venim să dăm în transparenţă un buget pentru că legea ne spune că trebuie să vină la 15 zile după învestirea noului Guvern”, a explicat Florin Cîţu.

Întrebat dacă ia în calcul plafonarea salariilor demnitarilor, ministrul Finanţelor a răspuns: “Ele au fost plafonate anul acesta, nu văd de ce n-ar trebui să fie plafonate şi anul viitor”.

Premierul Ludovic Orban merge astăzi în Camera Deputaţilor, la solicitarea PSD, pentru a prezenta stadiul elaborării bugetului de stat pe anul viitor şi a bugetului asigurărilor sociale.

Contracție economică de 4%, în 2020

Cîțu a mai declarat că scăderea economiei României va fi de 4%, ”plus/minus două puncte procentuale”. De asemenea, ministrul s-a arătat foarte optimist în privința revenirii ”în V” a economiei, în trimestrul 3, anul acesta.

”Cred că anul acesta, economia va avea o contracție de 4 %, plus/minus două puncte procentuale. Este întotdeauna volatilă. Dar, ceea ce n-am spus și vreau să fie foarte clar. Am spus din martie de anul trecut, vom avea o revenire în V a economiei. Vom avea datele la sfârșitul aceste săptămâni și sunt sigur că vom avea această revenire în V a economiei. Deja datele pe producție industrială, pe consum cu amănuntul arată clar că am avut dreptate. Economia își va reveni în trimestrul III, anul acesta. Cât va fi pentru finalul anului estimarea, va trebui să așteptăm. Va fi publicată această estimare cu rectificarea bugetară, deci mai este puțin de așteptat”, a declarat ministrul Florin Cîțu.

El mai spune că inclusiv Fondul Monetar Internațional și-a revizuit pozitiv estimările pentru România.

”Până acum, noi am avut dreptate. România este singura țară din Uniunea Europeană unde investițiile au avut o contribuție pozitivă în prima parte a anului. Suntem țara care evită recesiunea tehnică. Așa cum am spus, nu știu dacă există o altă țară în Uniunea Europeană care evită recesiunea tehnică. Cred că estimările noastre sunt mai aproape de adevăr, dar întotdeauna există volatilitate. Nu numai Comisia Europeană a îmbunătățit estimările, și Fondul Monetar, deci sunt mai multe instituții care au făcut acest lucru, ceea ce arată clar că scenariul nostru de bază, cu revenirea în V, devine scenariul de bază pentru toată lumea”, adăugat Cîțu.

Previziunile economice de toamnă publicate recent de Comisia Europeană (CE) arată că economia României va înregistra o contracţie de 5,2% în acest an, mai puţin severă decât se estima iniţial, graţie investiţiilor şi lucrărilor de construcţii. Pntru 2021 şi 2022, CE estimează că economia României îşi va reveni, gradual, urmând să înregistreze un avans de 3,3% anul viitor, respectiv 3,8% în 2022.

Previziunile Comisiei Europene vin la o lună după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit, de asemenea, estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2020 şi 2021. Dacă în luna aprilie, FMI estima că România va înregistra în 2020 o contracţie de 5%, conform noilor previziuni din luna octombrie, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o contracţie de 4,8% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 4,6%, peste cifra de 3,9% avansată în primăvară.