"In practica, poate ca o economie nu reuseste sa combine acesti factori (factorii de crestere economica -n.r.) in mod optim, si atunci cresterea este sub potential sau peste potential. Cea peste potential este cea mai periculoasa, pentru ca asta inseamna ca noi consumam mai mult decat producem. In acest moment, Romania are mai degraba un deficit de oferta, iar reformele puse pe hartie si aflate in implementare de catre autoritati sunt de natura sa reduca acest deficit de oferta. Aceste reforme conduc la cresterea potentiala a tarii", a explicat Anca Dragu, citata de Agerpres.

Ea a reamintit ca Romania a mai avut astfel de probleme in perioada dinaintea crizei, iar acum este important ca autoritatile sa se concentreze pe reformele structurale necesare pentru cresterea potentialului economiei romanesti.

"Acum avem o crestere de invidiat, dar trebuie sa fim atenti la aceste provocari, sa canalizam cresterea economica in sensul cresterii investitiilor si a exporturilor si, cumva, consumul, care este deja la un nivel ridicat sa nu mai creasca prea mult. Aceasta situatie in care consumul excede productia duce la dezechilibre", a mai spus Anca Dragu.

Potrivit acesteia, in caz contrar, Romania risca, din nou, o crestere ciclica, contextuala, care la un moment dat se va opri.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in crestere la 4,2% proiectia privind avansul Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an si estimarea pentru 2015 la 3,7%, potrivit Prognozei de iarna 2016 publicate luni.