La finalul lunii mai, presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, referitor la impozitul pe venitul global, ca Guvernul s-ar putea sa ia decizia sa nu mai foloseasca consultanti fiscali si sa amane cu un an introducerea deducerilor pe baza de chitante, perioada in care sa se informatizeze administratia. Stefan a anuntat marti ca prima etapa va incepe de la 1 ianuarie 2018.

”Vor fi doua sau trei etape de implementare a acestui sistem. Cu siguranta, prima etapa va fi de la 1 ianuarie 2018”, a afirmat Stefan, potrivit News.ro.

El a subliniat ca se va trece la globalizarea in 2019 a veniturilor, dar fara a se elimina retinerea la sursa a celor de natura salariala. In plus, o aplicatie informatica ar putea inlocui consultantii fiscali in cazul aplicarii impozitului pe venitul global, daca statul ar reusi sa integreze resursele informatice care se regasesc astazi in diverse institutii, in conditiile in care exista constrangeri in ceea ce priveste sistemul informatic al Fiscului de a implementa rapid un astfel de sistem.

”Ceea ce ar fi trebuit sa faca acesti consultantii fiscali, se poate rezolva folosind resursele informatice care se regasesc astazi in diverse institutii ale statului, in administratia centrala sau locala, daca suntem in stare sa le integram intr-o aplicatie informatica. Daca reusim, vom avea tot ceea ce ar fi trebuit sa contina declaratiile fiscale (...). Cred ca este o solutie mai ieftina, mai buna, mai moderna”, a afirmat Stefan.

El considera ca, atunci cand se va implementa acest sistem, fiecare cetatean va avea la dispozitie un mecanism online pentru plata impozitelor si taxelor.

Angela Rosca, membru al organizatiei Romanian Business Leaders (RBL) care face parte din Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), a declarat, la finalul lunii mai, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii ca exista riscul unei cresteri a taxelor in urmatorii doi ani, in conditiile in care noul sistem global de impozitare propus de PSD va afecta puternic incasarile la buget in 2018.

In plus, suma anuntata ca posibila pentru plata unui consultant fiscal, de 8.000-10.000 de lei pe luna, este nerealista si este greu de inteles mecanismul prin care s-ar putea acorda aceasta suma de la buget pentru o persoana care acorda asistenta, a declarat, tot in luna mai, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali (CCF), Dan Manolescu.