Statul a vandut certificate de 800 de milioane de lei cu scadenta la finele lunii septembrie a anului urmator, conform prospectului de imprumut pentru luna octombrie, desi cererea la cumparare a fost de 2,94 miliarde de lei.

De asemenea, MFP a atras si 500 de milioane de lei prin vanzarea de titluri cu maturitatea in luna mai a anului 2015, de aproape trei ori mai putin fata de ofertele primite, de 1,4 miliarde de lei. Suma atrasa prin vanzarea de titluri pe 7 luni respecta, de asemenea, obiectivul stabilit in planul de finantare.

Randamentul mediu pe an s-a situat la 1,9% pe an pentru ambele emisiuni, in scadere de la 2,55% pe an la sfarsitul lunii septembrie, cand statul a imprumutat 500 de milioane de lei pe 6 luni, si de la 2,22% la inceputul lunii septembrie, cand Trezoreria a atras 500 de milioane de lei pe 12 luni.

Anterior licitatiilor de luni, Finantele au obtinut cel mai redus cost pentru certificate de trezorerie pe 12 luni la sfarsitul lunii iulie, cand a atras 1 miliard de lei la un randament mediu pe an de 1,93%, in timp ce costul cel mai redus pentru titlurile pe 6 luni a fost inregistrat in ianuarie, la 2%.

Trezoreria a atras in octombrie de pe piata interna fonduri de 3,52 miliarde de lei, inclusiv rezultatul de joi, din care 3,294 miliarde de lei in cadrul licitatiilor de referinta, iar restul prin sesiuni suplimentare.

Finantele au imprumutat saptamana trecuta1,5 miliarde de euro de pe pietele internationale, prin vanzarea de obligatiuni denominate in euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric.

Pentru luna octombrie, Trezoreria a anuntat un plan de imprumuturi de 3,6 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie pe sase si 12 luni, precum si prin emisiuni de obligatiuni cu maturitati de trei, cinci si zece ani.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 33,147 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat, inclusiv prin licitatia de luni. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.