Bogdan Stan a fost numit in functie in 13 ianuarie 2017, cand l-a inlocuit pe Dragos Doros.

Mirela Calugareanu este director executiv Colectare la Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti.

Potrivit unor surse citate de News.ro, Stan a fost demis dupa ce premierul a asteptat doua saptamani masuri concrete in domeniul disciplinei financiare, reorganizarea ANAF, precum si un imbold in domeniul vamal. Pentru ca nimic din toate acestea nu s-a facut, seful ANAF a fost schimbat din functie.

Inlocuirea lui Bogdan Stan are loc dupa ce si premierul Sorin Grindeanu si premierul Mihai Tudose au exprimat nemultumiri legate de nivelul de colectare.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, ca i-a cerut premierului Mihai Tudose sa analizeze „foarte atent si cu maxima rigoare” activitatea ANAF si sa ia masurile pe care le considera de cuviinta pentru a imbunatati activitatea institutiei, in conditiile in care el nu este „foarte, foarte fericit”.

De cealalta parte, si fostul sef al Fiscului s-a plans de functionarea precara a sistemelor informatice ale ANAF, care ingreuneaza platile online si incasarile la buget. Potrivit lui Bogdan Stan, modernizarea informatica a Fiscului, prin programul finantat de Banca Mondiala demarat in 2013, este doar pe hartie, pentru ca din 2015 pana acum nu s-a mai intamplat nimic, iar temenul de realizare a Proiectului de Modernizare a Administratiei Fiscale a fost amanat din 2018 pana in 2021.

Seful ANAF a avansat ca solutie pentru imbunatatirea rapida a situatiei inlocuirea contractelor de intretinere cu un contract de asigurare a functionarii infrastructurii IT a ANAF.

"De cand am preluat aceasta functie, la inceputul acestui an, am constatat ca modernizarea informatica a ANAF era doar pe hartie si, practic, din 2015 pana acum nu s-a mai intamplat nimic concret", a afirmat Stan, intr-un interviu acordat postului de radio RFI Romania.

In prezent, infrastructura de servere si unitati de stocare a centrelor de date ale ANAF este formata, in mare parte, din echipamente aflate la sfarsitul ciclului de viata, cu o uzura fizica si morala avansata.

Principala cauza a acestei situatii tine de acordurile cadru si contractele subsecvente incheiate incepand cu anul 2013, ultimul contract subsecvent din acordul cadru de mentenanta expirand in octombrie 2016, potrivit sefului ANAF.

Afirmatiile au venit dupa ce premierul Mihai Tudose a afirmat, la Parlament, ca presedintele ANAF, Bogdan Stan, are la dispozitie o luna pentru a-si dovedi eficienta la conducerea institutiei, in conditiile in care a primit o fisa de parcurs, iar daca o va respecta, toata lumea va fi multumita.

Ce avere are noul sef al ANAF, Mirela Calugareanu

Noul presedinte al ANAF, Mirela Calugareanu, are impreuna cu sotul sau patru terenuri, trei dintre ele intravilane, o casa de 220 de metri patrati in Capitala, o casa de vacanta si un apartament.

Conform celei mai recente declaratii de avere din iunie 2017, Mirela Calugareanu are impreuna cu sotul sau trei terenuri intravilane - doua in Bucuresti si unul in Giurgiu. Tot in Giurgiu, ea are o cota parte dintr-un teren de 40.400 de metri patrati mostenit in 2015. Cele doua tereniuri din Bucuresti sunt cumparate in 2004 si 2006, iar cel din Giurgiu este achizitionat in 1996.

De asemenea, ea are o casa de 220 de metri patrati in Bucuresti, cumparata in 2004, o casa de vacanta in Giurgiu, un apartament de 55 de metri patrati in Bucuresti, cumparat in 2014, si o cota parte dintr-o casa mostenita tot in Capitala, in 2015.

Noul sef al ANAF are si un autoturism Land Rover fabricat in 2010. Anul trecut, ea a vandut un autoturism cu 7.000 de euro. In declaratia de avere, este consemnata si o renuntare la mostenire in favoarea lui Sever Calugareanu, la o cota dintr-un imobil.

Mirela Calugareanu are si un depozit bancar de 60.000 de euro deschis in 2008. In decaratia de avere, la capitolul active financiare mai apare si suma de 18.000 de euro, intre cele doua sume existand mentiunea "ridicati si nedepusi". Dupa aceasta mentiune figureaza anul 2016 si suma de 18.000 de euro.

Ea nu are nici datorii la banci si nici plasamente. In anul fiscal precedent, Calugareanu a incasat 105.410 lei ca director executiv la Directia Finantelotr Publice, iar sotul sau, Paul Calugareanu, a incasat 91.685 de lei ca sef serviciu la Directia Generala Impozite si Taxe Locale sector 1.

In declaratia de interese, Mirela Calugareanu noteaza ca este consultant fiscal si expert contabil, in dreptul ambelor titlulaturi fiind trecuta mentiunea "inactiv".