Asmussen si Coeure devin membri ai consiliului director intr-o perioada de criza a uniunii monetare, inlocuindu-i pe germanul Juergen Stark si italianul Lorenzo Bini Smaghi, care si-au incheiat mandatele inainte de termen.

Asmussen, in varsta de 44 de ani, a fost secretar de stat in Ministerul de Finante german, iar Coeure, 42, a ocupat a doua pozitie ca importanta in Trezoreria franceza.

Stark a ocupat postul de economist sef al BCE si a demisionat din cauza opiniilor diferite de restul conducerii, in timp ce Smaghi a fost nevoit sa renunte la post in urma intelegerii dintre Franta si Italia pentru preluarea postului de presedinte al BCE de catre italianul Mario Draghi. Smaghi a fost nevoit sa lase loc unui francez in conducerea bancii.

Asmussen si Coeure vor concura postul de economist sef lasat liber de Stark, dupa ce germanul s-a retras la doi ani si jumatate dupa ce BCE a inceput sa cumpere obligatiuni guvernamentale, masura careia i s-a opus.

In comparatie cu Stark, Coeure a indicat in timpul unor discutii in Parlamentul European ca ar putea sustine noi achizitii de obligatiuni.

Chiar daca statutul BCE interzice implicarea politicului, cele mai mari patru economii din zona euro, Germania, Franta, Italia si Spania au, neoficial, pretentia de a fi reprezentate in consiliul director.

"Reprezinta sange proaspat la masa si ar putea aduce o abordare diferita. Deoarece vin din interiorul guvernelor, exista riscul ca situatia sa para prea politizata, dar ma indoiesc ca BCE va tolera ceva ce pare o amenintare la adresa independentei sale", a spus economistul sef pentru Europa la banca britanica RBS, Jacques Cailloux.

In ultimele sapte luni s-au schimbat patru din cei sase membri ai consiliului director, iar al cincilea va urma in mai, cand spaniolul Jose Manuel Gonzalez-Paramo isi incheie mandatul.