Michelle e din Statele Unite si a vizitat 19 tari in aceasta formula. Acum sta intr-un mic apartament din Brasov: casa nu are nici pat, nici mobila, nici bucatarie, dar mii de turisti i-au trecut deja pragul.

Isi tine hainele in rucsac, doarme pe-o saltea, si are un coleg de camera din Brazilia, cu care s-a imprietenit imediat. "Mi-a spus sa dorm aici, dar nu era loc sa pun salteaua", spune Marcelo de Souza Fonseca, turist.

Oricine poate intra, pe internet, in grupuri care promoveaza "couch-surfingul", pentru ca asa se numeste acest mod de a vedea lumea. Fiecare turist pune si referinte despre locurile in care a stat.

In Salasul de Sus, la poalele Retezatului, turistii sunt poftiti sa stea intr-o fosta fierarie fara apa curenta. Turisti nonconformisti sunt, de aceasta data, doi studenti din Germania, dornici sa cunoasca Romania. "Asta e, de fapt, farmecul sa vezi cum traiesc romanii, e interesant pentru noi", considera Benjamin Eberhardt, turista.

Unii romani au facut si miscarea inversa dupa ce mai multi straini le-au trecut pragul.

Cu fiecare musafir pe care il primeste, gazda isi deschide o usa in lumea larga. Sunt peste 15.000 de romani care calatoresc "la schimb". Cei mai multi sunt din Bucuresti si Cluj, iar 80% sunt studenti. Iar in lume, sunt peste 3 milioane de "couch-surferi", majoritatea americani.