De altfel, seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat la inceputul saptamanii ca PIB-ul a fost revizuit in crestere pentru acest an de la 542 miliarde lei la 548 miliarde lei si in scadere pentru 2012 de la 590 de miliarde lei la 575 miliarde lei, echivalentul unei cresteri economice de 1,8%.

Includerea in buget a unui PIB mai mare decat cel utilizat la fundamentarea veniturilor si cheltuielilor aduce un avantaj marginal la nivelul deficitului relativ, care in ambele cazuri este foarte apropiat, intre 1,93% si 1,95% din PIB.

Veniturile bugetare reprezinta o pondere de 33,7% din PIB, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de acest an, potrivit unui document guvernamental.

In cadrul veniturilor bugetare, in anul 2012 cele mai mari ponderi sunt inregistrate de contributiile sociale, TVA si accize.

Cheltuielile bugetare estimate pentru anul 2012 sunt prevazute in suma de 206,5 miliarde lei, cu o pondere de 35,6% din PIB, fata de 37,8% din PIB in 2011.

Celtuielile de investitii sunt prevazute la 6,5 % in PIB

Concomitent, subventiile scad la 0,91% din PIB, fata de 1,2 % din PIB in acest an, cheltuielile de personal continua sensul descendent si in anul 2012, ajungand la 6,9 % din PIB, de la 7,5% in acest an, cu perspectiva cresteri acestora in cursul anului pana la 7,2%, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru.

In acest ultim scenariu, Guvernul ar putea aloca 1,7 - 1,8 miliarde de lei pentru majorarea salariilor de la mijlocul anului viitor, ceea ce inseamna o majorare a fondurilor de salarii cu 4,5%.

Guvernul taie cupoanele sociale pentru prescolari si limiteaza reduceri si gratuitati la transport

Totodata, Guvernul nu va acorda anul viitor cupoanele sociale abia introduse cu noua lege a educatiei, destinate familiilor cu venituri reduse care au copii prescolari, va sista indemnizatiile pentru revolutionari si va limita reducerile de tarife si gratuitatile la transport.

Masurile vor fi incluse in politica Guvernului in domeniul asistentei sociale, cu obiectivul de redimensionare a masurilor de protectie sociala pentru familiile cu nevoi speciale si dinamizarea masurilor active de "solidaritate familiala".

Conform documentului , masurile avute in vedere de Executiv sunt neacordarea cupoanelor sociale pentru sprijinirea educatiei timpurii, neacordarea indemnizatiilor prevazute de lege pentru luptatorii remarcati prin fapte deosebite in Revolutia din decembrie 1989 si reduceri de tarife sau gratuitati numai in limita a trei calatorii dus-intors sau sase calatorii simple la facilitatile de transport, fara sa fie precizat despre ce tip de transport este vorba.

Guvernul vrea sa reduca arieratele companiilor de stat cu 5-6 miliarde lei in 2012

Guvernul estimeaza ca masurile de restructurare a companiilor de stat monitorizate in acordul cu FMI vor permite reducerea arieratelor acestor societati cu 5-6 miliarde de lei anul viitor, echivalentul a 1% din PIB.

"Pentru intreprinderile de stat se inregistreaza progrese in procesul de reducere a arieratelor in cadrul companiilor monitorizate prin operatiuni de convertire a datoriilor in actiuni, plati si alte operatiuni de ordin financiar. Per ansamblu, se anticipeaza ca aceste masuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu 5, pana la 6 miliarde lei ( circa 1% din PIB) pana la sfarșitul anului 2012", se arata in document.

La companiile de stat monitorizate in cadrul programului cu Comisia Europeana și FMI arieratele au scazut in primele noua luni cu 0,3% din PIB, la 3,8% din PIB.

La nivelul bugetului general consolidat platile restante de peste 90 de zile totalizau 928 milioane de lei la finele lunii septembrie.

Cea mai mare parte a platilor restante era inregistrata la bugetele locale, respectiv 88,6% din stocul de arierate. La bugetul de stat si bugetele de asigurari sociale obligatiile neplatite insumau 11,2% din totalul arieratelor.

Printre companiile monitorizate se numara CFR SA, CNADNR, Compania Nationala a Huilei, Posta Romana, Metrorex, CFR Marfa, Termoelectrica, CFR Calatori, Tarom, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Citeste si:

Seful FMI da unda verde pentru majorarea salariilor si a pensiilor, dar nu se stie de cand si cu cat. Cum va arata economia Romaniei in 2012 VIDEO

In plina criza mondiala, cea mai bogata tara din lume a avut o crestere economica de 42%

Nu stiu ce e recesiunea. 15 tari care au sfidat criza si au avut cea mai mare crestere economica