"Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca acest Cod Fiscal ar revolutiona finantele Romaniei prin simpla reducere a unor impozite. Cred ca nu ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face aceasta. O asemenea schimbare este utila, insa fara sa puna in pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finantelor publice, care a fost consolidata, cu eforturi serioase, in ultima perioada. In plus, aflati totusi in prag de an electoral, trebuie sa intelegem distanta dintre tentatia politica si realitatea economica", a afirmat seful statului, la BNR, transmite Agerpres.

Iohannis a aratat ca zilele acestea analizeaza Codul Fiscal, pentru a decide asupra oportunitatii promulgarii actului normativ. 

Presedintele a adaugat ca istoria recenta arata ca "nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumatate de masura, mai ales cand acestea atenteaza la situatia noastra de libertate si prosperitate pe termen lung"

"Tocmai de aceea devine imperativ sa renuntam cel putin la cateva iluzii, in primul rand iluzia ca prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare si datorie publica rostogolita continuu de la un an la altul, apoi iluzia ca politicile economice si fiscale pot compensa absenta reformelor reale, iluzia ca odata ce prosperitatea a fost obtinuta nu se va mai pierde, ceea ce este gresit. De aici si nevoia de o noua abordare, una bazata pe responsabilitate si principii sanatoase", a completat seful statului. 

"Situatia cu care se confrunta Grecia in acest moment este, fara indoiala, una cu adevarat dificila. Insa, in ultima vreme, prea des si parca prea nedrept, problemele economice ale Greciei au fost trecute in contul monedei comune, al Uniunii Europene chiar. Mai degraba, in aceasta etapa post-criza, Grecia ne-a dezvaluit un model economic sustinut decenii de-a randul prin deficite si datorie publica. Astfel de dezechilibre trebuie corectate profund, iar economia ne arata ca solutiile politice miraculoase nu exista", a conchis el. 

La randul sau, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a spus ca ar fi o eroare sa ignoram lectiile crizei internationale, cedand tentatiei pentru masuri cu consecinte temporare in detrimentul dezvoltarii pe termen lung.

"Daca perioada ajustarilor economice pare sa se fi incheiat pentru Romania, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea de a pastra echilibrele restaurate cu atata truda, de a da dovada de prudenta si masura in dozarea deciziilor viitoare, deplasand, totodata, accentul spre reforme structurale de natura sa amplifice potentialul de crestere a economiei romanesti. Ar fi o eroare sa ignoram lectiile crizei internationale si experientele noastre, cedand tentatiei pentru masuri cu consecinte temporare in detrimentul dezvoltarii pe termen lung. Nu exista substitut la politicile macroeconomice echilibrate corect implementate si corect explicate. Aceasta perspectiva pe termen lung impune ca in centrul politicilor economice sa se afle nu numai managementul cererii agregate, ci si obiectivele stabilitatii macroeconomice, dezvoltarea durabila si imbunatatirea competitivitatii economice romanesti", a afirmat Isarescu. 

Oficialul BNR a mentionat, totodata, ca, in urma masurilor de restabilire a echilibrelor macroeconomice, Romania a reusit sa corecteze o serie de indicatori. 

"Politicile fiscale si salariale pro-ciclice, precum si evolutia greu de controlat a creditului in valuta, au accentuat cresterea economica la limita supra-incalzirii, reversul constituindu-l acumularea de dezechilibre macroeconomice considerabile. Eforturile perseverente de dupa 2009 de restabilire a echilibrelor macroeconomice derulate impreuna cu partenerii internationali au fost dureroase ca orice proces de ajustare, dar au dat roade. Deficitul de cont curent a fost corectat de la peste 13%, cat era in 2007, la valori de sub 1%, in prezent. Inflatia medie anuala a coborat la minime istorice, de la peste 9-10%, cum era inainte de 2009. Pe acest fond, ratele de dobanda la credite s-au redus la minime istorice. Efortul sustinut de consolidare fiscala a condus nu doar la eliminarea deficitului excesiv, ci si la atingerea obiectivului pe termen mediu, de deficit structural de 1%, la sfarsitul anului trecut", a spus guvernatorul.