Conform INS, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 272,074 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,3% faţă de trimestrul IV 2019 şi cu 2,7% faţă de trimestrul I 2019.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 215,965 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 2,4% faţă de trimestrul I 2019.

Potrivit INS, comparativ cu prima variantă provizorie, dinamica PIB şi a valorii adăugate brute a rămas neschimbată, ca de altfel şi volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate nu a înregistrat, în general, modificări importante, cu excepţia comerţului cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o reducere a volumului de activitate de 0,5 puncte procentuale, precum şi a activităţilor de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu o creştere a volumului de activitate de 0,9 puncte procentuale.

"Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,2% la +1,0%, ca urmare a creşterii volumului lor de activitate de la 100,9% la 105,0%; formarea brută de capital fix, de la +0,9% la +2,0%, ca urmare a modificării volumului său de activitate de la 105,9% la 113,1%; exportul net, de la -3,2% la -2,2%", se spune în comunicat.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a apreciat într-o postare pe Facebook, faptul că INS a confirmat contribuția masivă a investițiilor la creșterea economică din trimestrul I 2020.

”INS a revizuit în sus contribuția investiilor la creșterea economică din trimestrul I 2020 de la 0,9% la 2%. Creșterea economică în primul trimestru 2020 a fost de 2,7% (investițiile au contribuit 74% - contribuție record). Planul de relansare a economiei este concentrat pe investiții. Este unica soluție, soluție liberala, prin care putem garanta bunăstare pentru toți romanii în viitor”, a scris Cîțu.